Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiowoensdag, 13 april 2011

Noordoost-Fryslân moet 2,3 miljoen neertellen
Fusie werkvoorziening begint met flink tekort
Dokkum - De fusie van de sociale werkvoorzieningen Trion en Oostergo begint direct met een financieel tekort. Dit bleek gisteravond in de raadscommissie van de gemeente Dongeradeel.
Omdat de werkvoorziening een gemeenschappelijke regeling wordt van vier gemeenten, moeten die het tekort betalen. De gemeente Dongeradeel had zo’n twee ton gereserveerd voor eventuele tegenvallers van Oostergo. Nu blijkt echter dat de gemeenten samen bijna 2,3 miljoen euro moeten neertellen. Daarvan komt 975.000 voor rekening van de Dongeradeel; Kollumerland en Dantumadiel betalen elk een half miljoen en de gemeente Ferwerderadiel de rest.
Op dit moment is Oostergo nog de sociale werkvoorziening voor de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel, Ameland en Schiermonnikoog. De beide eilanden stapten eerder al uit de gemeenschappelijke regeling uit vrees voor financiële tegenvallers. Trion is dat voor de gemeenten Kollumerland en Dantumadiel. De twee zijn de kleinste zelfstandige SW-bedrijven in Fryslân. Na de fusie gaan ze verder onder de naam NoardEast Fryslân. De redenen voor de fusie zijn dat de bedrijven slagvaardiger, professioneler en financieel minder kwetsbaar worden. Eén sterk werk-/leerbedrijf heeft volgens wethouder Boorsma een gezond toekomstperspectief.

Rijksbezuinigingen

Net als bij Caparis, een ander SW-bedrijf in Fryslân, heeft het Noordoostelijke fusiebedrijf te kampen met een forse bezuiniging van het rijk. Per werkplek gaat de rijksbijdrage 1300 euro per jaar naar beneden. Ook de recessie speelt nog een rol.
Alma Klaassens-Fennema (ChristenUnie): ,,Ik fyn it belachelik dat it ryk dit docht.” Wat haar betreft gaat er een delegatie naar Den Haag om een signaal af te geven. Lenie Lap (Algemeen Belang Dongeradeel): ,,We kinne der hinne, mar it kin natuerlik ek fia de mail of mei LinkedIn.”
Het is de bedoeling dat de fusie van de beide SW-bedrijven in mei definitief wordt.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties