Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodonderdag, 3 maart 2011

December trok de gemiddelde temperatuur flink omlaag
Droge en zonnige winter was kouder dan normaal

Leeuwarden - Droog, zonnig en iets kouder dan normaal. Na de koude december liet de winter het in januari en februari afweten. De door de schaatsliefhebbers zo gehoopte voortzetting van koud vriesweer bleef uit.

Door Hinne Bokma.
De gemiddelde temperatuur over de drie maanden kwam in Leeuwarden uit op 1,5 graden en daarmee was de winter 1,3 graden kouder dan normaal. In Schettens registreerde weeramateur Klaas Ybema een gemiddelde etmaaltemperatuur van 1,6 graden. Daarmee was het in Schettens iets minder koud dan vorig jaar, maar ruim twee graden kouder dan de winter van 2009. December was met overtuiging de koudste maand. In Leeuwarden bedroeg de gemiddelde etmaaltemperatuur min 1,5. Januari en februari waren daar met 2,7 en 3,4 graden veel zachter.
In Schettens bedroeg het Hellmanngetal, dat wordt vastgesteld door alle gemiddelde dagtemperaturen onder het vriespunt bij elkaar op te tellen, 85. Daarmee was het in het Noorden iets kouder dan in de rest van het land. De Bilt kwam uit op een Hellmanngetal van 80,4. Op de ranglijst van koudste winters sinds 1901 staat de afgelopen winter in De Bilt op de 38ste plaats.
De koudste winter in Leeuwarden sinds 1901 is die van 1963 met een gemiddelde etmaaltemperatuur van -3,8 graden, gevolgd door de winter van 1947 met min 2,7 graden en 1940 met min 2,1. De winter van 1996, de enige in het rijtje zonder Elfstedentocht, staat op de vierde plaats met een gemiddelde van min 1,5 graden. Qua warmste winters spant 2007 de kroon met een etmaalgemiddelde van 6,4 graden. De winter van 1989 is tweede met 5,5 graden.
In Húns, waar de gemiddelde temperatuur over de drie wintermaanden uitkwam op 1,6 graden, registreerde Johan Verheij elf ijsdagen, waarbij de temperatuur de gehele dag onder nul bleef. Het aantal vorstdagen, met een minimum temperatuur onder het vriespunt, bedroeg in Húns 51. Veertien maal dook de temperatuur onder min 5 en slechts een maal werd het kouder dan tien graden onder nul.
De winter was droger dan normaal. In Leeuwarden viel in totaal 124,6 mm en dat is ruim 50 mm minder dan normaal. Januari was met 46 mm de natste wintermaand. In Schettens ving Ybema 115 mm op in de regenmeter en het was daar de droogste winter van de afgelopen veertien jaar. In Húns viel in december, januari en februari in totaal 82,3 mm. Daarmee was Fryslân veel droger dan andere delen van het land.

Zonnig

Ook de zon liet zich in het Noorden veel meer zien. Terschelling werd zelfs de zonnigste plaats van Nederland met 221 uren zon. Maastricht kwam er met 164 bekaaid af. In Leeuwarden scheen de zon 200 uren en dat waren dertig uren meer dan normaal. De zonnigste winter van de afgelopen 110 jaar is die van 1933 met 248 uren zonneschijn in Leeuwarden. De somberste winter was die van 1969 met maar 78 uren zon.
Februari was de warmste maand van de winter. In Wommels kwam Rients Smit tot een etmaalgemiddelde van 3,7 graden, in Hiaure mat Sas Kingma 3,4 graden, in Kollum kwam Jaap Hoogsteen eveneens tot 3,4 graden en in Schettens registreerde Ybema ook 3,4 graden. Daarmee was de maand ruim een graad zachter dan normaal.
Er viel in februari in Schettens 38,4 mm neerslag. In Wommels ging het om 32,9 mm en in Kollum 36 mm. In Húns viel slechts 24 mm en in Kollum ging het om slechts 23,1 mm.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties