Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiovrijdag, 3 december 2010

Extra aandacht PB, politie en gemeente
Nieuwe zorg in dorp over jeugd Jubbega

Jubbega - De politie en het jongerenwerk van Heerenveen gaan het toezicht op de jeugd in Jubbega op korte termijn weer intensiveren. Jubbegasters zijn bang dat de overlast de vormen van twee jaar geleden aanneemt. Daar is volgens buurtagent Wobbe Bijlsma beslist nog geen sprake van.

Door Goos Bies.
Jubbegasters klagen volgens Gemeentebelangen Heerenveen over rondhangende jeugd, vernielingen, bewoners die op straat lastig gevallen worden en toenemend drugsgebruik, ook onder jonge kinderen. Ze zijn bang dat de overlast van twee jaar geleden zich herhaalt.
Wijkagent Wobbe Bijlsma erkent dat er de afgelopen maanden inderdaad overlast is veroorzaakt door een groepje jongeren. Het gaat volgens hem om een heel klein groepje van vijf tot tien personen. Er waren twee incidenten die de aandacht vroegen: kapot gegooide bierflesjes op het plein van de nieuwe school bij multifunctioneel centrum De Kompenije en vernielingen bij het hertenkamp. In de kapot gemaakte afrastering raakte een hert zodanig verstrikt dat het het dier het leven kostte.
,,Dat geeft veel ergernis”, zegt Bijlsma. Toch is de overlast volgens hem onvergelijkbaar met die van twee jaar terug. Toen ging het om een criminele groep van vijftien tot 25 jongeren, die in een aantal maanden steeds ernstiger vergrijpen pleegden. De groep jongeren die nu overlast veroorzaakt, is veel kleiner. Dat heeft hij een paar weken terug uit de doeken gedaan op een vergadering van Plaatselijk Belang. Ook het drugsgebruik is volgens de indruk van Bijlsma niet uitzonderlijk. ,,Er wordt wel geblowd, maar dat zie je overal. Wat hier gebeurt in Jubbega zie je ook in heel veel andere plaatsen in Fryslân.”
De groep van twee jaar geleden is rustiger geworden, zegt Bijlsma. ,,Ze zitten in trajecten of hebben hun straf uitgezeten.”
Ook volgens secretaris Margriet Appeldorn van Plaatselijk Belang is de overlast niet zo erg als veel dorpelingen schetsen. ,,Jubbega is een dorp dat altijd alles zelf oplost. In 2008 ging dat niet meer, er werd gedeald, drugs gebruikt. Toen moesten we wel jongerenwerk inschakelen. Ook sommige gezinnen krijgen hulp; onze zorg is nu te voorkomen dat de broertjes en zusjes dezelfde kant op gaan. Met het overgrote deel van de jongeren in Jubbega gaat het wel goed.”
Plaatselijk Belang doet er ondertussen van alles aan om de hangjeugd wat te bieden, zegt voorzitter Klaas Besseling. Zo is er een jeugdcommissie opgericht en is de club bezig met de ontwikkeling van een playground, een speelveldje om te fietsen en te skaten aan de Feart bij de oude school. Ook wordt er gewerkt aan een popbunker in de oude Stoater.
De problemen hebben volgens Besseling vooral te maken met ,,de import van noodruftige mensen uit Heerenveen. Dat moet ook ophouden”. Hij zegt dat er afspraken zijn met woningcorporatie Accolade om wijken aan te pakken. ,,Rotzooi in de tuinen opruimen, huurachterstanden wegwerken. Maar je hebt ook te maken met armoede. En er is drugshandel, en -gebruik. Onder de jeugd, maar ook onder ouders. Net als in de rest van de wereld.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties