Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiovrijdag, 3 december 2010

Oud-astronaut looft tipgeld uit na zinken
Ockels’ schip Ecolution zeer zwaar beschadigd
Groningen - Het miljoenen euro’s kostende duurzame zeilschip van oud-astronaut Wubbo Ockels, de Ecolution, is door vandalen tot zinken gebracht.
Het schip, een van de meest innovatieve vaartuigen ter wereld, lag bij een scheepswerf in Groningen waar het door vernielingen zo beschadigd raakte dat het naar de bodem zonk. Dat meldde de politie in Groningen gisteren.
Woensdagochtend werd ontdekt dat het schip op de bodem lag. Vanwege de lage waterstand lag de splinternieuwe Ecolution niet helemaal onder water. Het is niet bekend of de boot nog kan worden gered.
De politie heeft geen idee wie er achter de vernielingen zit en of het om een gerichte actie gaat. Woensdag is een sporenonderzoek gehouden en zijn ook buurtbewoners ondervraagd.
De 25 meter lange Ecolution is gebouwd op initiatief van Ockels en voorzien van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid. Zo kan het schip al zeilend, met behulp van propellers onder de boot, zijn eigen energie opwekken die vervolgens kan worden opgeslagen in accu’s. Ockels wilde met het schip overal ter wereld aandacht vragen voor duurzaamheid.
Hij looft vijfduizend euro uit voor de tip die leidt naar de dader(s) van de vernielingen. ,,Ik wil koste wat kost weten wie hier achter zit en wat zijn of hun beweegredenen zijn geweest”, laat Ockels in een reactie weten. Hij zegt geen idee te hebben wie de daders zijn, maar is ervan overtuigd dat ze als doel hebben gehad de boot tot zinken te brengen. ,,Dit waren geen vandalen, ze wisten waarmee ze bezig waren en hebben geen rommel achtergelaten. Een schip van
25 meter breng je bovendien niet heel makkelijk naar de bodem.”
Of het om een persoonlijke aanval gaat durft hij niet te zeggen. ,,Maar heel Nederland weet dat mijn naam aan dit schip verbonden is, dus het voelt wel zo.”

Schade

Volgens Ockels is nog niet te zeggen hoe groot de schade aan het schip precies is en of er ooit nog mee kan worden gevaren. ,,We houden hoe dan ook de moed erin. Winners never quit.”
Zijn plan om samen met zijn echtgenote met de Ecolution de wereldzeeën te bevaren, is wat Ockels betreft dan ook niet van de baan. ,,Desnoods bouwen we een nieuw schip.”
Het schip, met een waarde van vier miljoen euro, was volgens hem goed verzekerd. Schade-experts zijn bezig met het bepalen van de schade.
Ook Tendris, een organisatie die duurzame producten ontwikkelt, looft een beloning uit van vijfduizend euro voor de tip die leidt naar de verdachte(n). ,,Dit is zo erg, zo eng. De Ecolution was het levenswerk van Ockels”, aldus directeur Ruud Kooistra.
Burgemeester Rehwinkel van Groningen spreekt op Twitter van een zeer verdrietige zaak. Hij noemt de vernielingen een ‘aanval op symbool van duurzaamheid’ en zegt uitgebreid met de politie te hebben gesproken.
Jen Wartena, directeur van jachtbouwer Icon Yachts in Harlingen, denkt ook dat de vandalen wisten wat ze deden. ,,Met een harde schop tegen de romp breng je zo’n groot schip niet tot zinken. En met een rotje kom je er ook niet. Je hebt wel verstand van zaken nodig wil je een 25 meter lang zeilschip naar de bodem krijgen.”
Wartena sluit niet uit dat een duiker onder water lekken heeft gecreëerd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties