Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiovrijdag, 3 december 2010

Bewonersraad Friesland vreest voor wetgeving tegen ‘scheefwonen’
‘Hoge huur slecht voor leefbaarheid’

Leeuwarden - De huurdersvereniging de Bewonersraad Friesland maakt zich ernstig zorgen over inkomensafhankelijke huurprijzen. Het kabinet wil de huurprijs voor bovenmodale inkomens met 5 procent verhogen. De Bewonersraad vreest voor de leefbaarheid.

Het kabinet wil de huurprijs voor mensen met een jaarinkomen van 43000 euro of hoger verhogen met 5 procent. Deze verhoging komt bovenop een inflatiecorrectie. Dit betekent dat het inkomensafhankelijk huren zijn intrede doet in Nederland.
,,Ik verwacht dat de inkomensgrens van 43.000 euro jaarlijks naar beneden zal worden aangepast. Vooral voor oudere huurders zullen deze plannen problemen kunnen geven, omdat zij weinig keus hebben en ook geen woning meer zullen kopen”, stelt algemeen directeur van de Bewonersraad Klaas van der Veen.
Volgens Van der Veen kiest het kabinet voor een inkomensafhankelijke huur om de huurwoningen alleen toegankelijk te maken voor mensen met een laag inkomen. Dat vindt de Bewonersraad een onverstandige keuze. ,,We zijn er niet blij mee, want we willen graag differentiatie in de huurwoningen. Het is goed als in een straat mensen met verschillende inkomens wonen. Dat komt de leefbaarheid van straten en hele wijken niet ten goede. Door de huurprijs inkomensafhankelijk te maken, jaag je een bepaalde groep uiteindelijk uit de woning.”
Het kabinet wil nu dat 90 procent van de huurwoningen wordt toegewezen aan de mensen met een lager inkomen. De voorgenomen maatregel moet bewerkstelligen dat dit percentage gehaald wordt. Volgens Van der Veen zou de maatregel niet voor Fryslân moeten gelden. ,,Wij hebben hier al ongeveer 90 procent van de woningen toegewezen aan de zogenaamde doelgroep van beleid. Het is hier al goed geregeld. Het beleid van de PVV, het CDA en de VVD zal er alleen maar toe leiden dat de woningen hier duurder worden, terwijl het probleem waarvoor de maatregel bedoeld is niet groot is.”
De Bewonersraad vreest dat er nauwelijks nog invloed kan worden uitgeoefend op de lijn die het kabinet heeft uitgezet. ,,Wij zullen ons niet verzetten tegen de regels van de overheid, dat kunnen wij niet. Ik wil wel in gesprek met de woningcorporaties: die moeten inzetten op 75 procent bewoning door de ‘doelgroep van beleid’ en 25 procent bewoning door mensen met hogere inkomens. Daarmee bereik je de juiste differentiatie.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties