Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Sportvrijdag, 3 december 2010

Eerst opnieuw overbodig geacht, maar toch knokte hij zich terug tot basisspeler: de geschiedenis herhaalt zich voor Cambuur-verdediger
Dennis van der Ree is als een kat met negen levens
Gerard Bos
Afgeschreven. Dat was Dennis van der Ree (31) door sommigen toen hij vlak na zijn komst naar Cambuur in 2007 al voor de seizoenstart een maandenlange knieblessure opliep. Afgeschreven, dat was de verdediger ook toen Cambuur hem in het voorjaar van 2009 geen nieuw contract wilde geven. En afgeschreven was Van der Ree opnieuw toen de geschiedenis zich dit voorjaar herhaalde: weer geen contract. Drie keer einde-verhaal. Maar niets is wat het lijkt, want evenzovele malen knokte Van der Ree zich terug. Ook dit seizoen: van vaste reserve tot basisspeler.
Rond het appartementencomplex aan het Zuidvliet waar Van der Ree woont, lopen de nodige katten. Ze heten ‘Doerak’, ‘Bubbles’ of ‘Mister Jones’, maar zéker niet ‘Dennis van der Ree’. Toch dringt zich een vergelijking op met de poezebeesten. De verdediger knokte zich zo vaak terug uit geslagen positie bij Cambuur dat de situatie zich zo langzamerhand laat vergelijken met die van een kat met negen levens. Want net als bij de koddige viervoeters komt ook Van der Ree steevast weer op zijn pootjes (lees: in de basis) terecht.
,,Het gaat lekker.” Dat is hoe Van der Ree het zelf typeert. Bescheiden als hij is, zal de voormalige speler van FC Utrecht, NAC Breda en AGOVV niet hoog van de toren blazen door te roepen dat-ie het toch maar weer even mooi geflikt heeft.
De geboren Rotterdammer had dit seizoen al vaker een basisplaats, maar dat was vooral bij de gratie van de afwezigheid van anderen. Sinds de uitwedstrijd bij FC Eindhoven twee weken geleden, geldt Van der Ree pas echt als rechtsback numero uno. Aanvoerder Rudy Jansen werd gepasseerd door de nieuwe (interim-)hoofdtrainer Alfons Arts en Van der Ree kreeg de voorkeur boven de captain. ,,Maar dat betekent niet dat ik ervan uitga dat ik er ‘vast’ in sta. Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd.” Hij rekent zich dus niet rijk.
Over rekenen gesproken: even bladeren in de Van Dale: ‘Af·schrij·ven: (schreef -, h -geschreven; 1. (ve boekhoudkundige post) verminderen met een bedrag om de aanschaffingskosten te verdelen over de gebruiksduur; 2. (van vorderingen) als oninbaar uit de boeken verwijderen; 3. niet meer rekenen op; 4. zich schrijvend ontdoen van: iemand per brief afzeggen; zijn verleden van zich afschrijven: zich door schrijven van zijn verleden losmaken; 5. ten einde schrijven’.
Zie daar, punt 3: ‘niet meer rekenen op’. Dat is wat de clubleiding bijvoorbeeld al eens deed met betrekking tot de verdediger en iets dat toenmalig trainer Stanley Menzo hem ook duidelijk maakte in woord en gebaar. Maar zélf rekende Van der Ree steevast wel op iets. Namelijk op het geloof in eigen kunnen, op de ferme wil dat investeren in zichzelf zich heus weer zou uitbetalen. Of het nu na zijn blessure was, het kwijtraken van basisplaats of toen hem twee keer de wacht werd aangezegd.
Van der Ree had vorig én dit jaar de kans om naar andere clubs te vertrekken. ,,Maar ik heb het hier goed. Het bevalt me in Leeuwarden, het bevalt me bij Cambuur. Ik heb elk seizoen gezegd dat ik graag wilde blijven. Ik wil hier voetballen. Zelfs toen ik niet veel speelde, is het plezier nooit weggeweest.”
Toch waren er sinds de komst van Menzo anderhalf jaar geleden wel momenten dat Van der Ree daadwerkelijk afgeschreven leek. Het is een publiek geheim dat de ex-trainer geen fan van hem is. Bij de huidige trainer Arts voelt Van der Ree wél vertrouwen. ,,Ik heb laatst ook een gesprek met de trainer gehad, dat was positief. Toen kwam Henk de Jong er bij en ook dat is positief. De Jong doet me soms denken aan Nol de Ruiter, onder wie ik debuteerde bij FC Utrecht. Fijne man was dat. Onder dergelijke trainers presteer ik het best.”
Dat hij nu weer minuten maakt, laat zich voelen. ,,De eerste keer nadat ik weer in de basis stond, had ik wel een dag of twee spierpijn”, erkent hij lachend. Geen wonder, want Cambuur heeft immers geen belofteteam. ,,Maar”, zegt Van der Ree, ,,je kunt zelf ook zorgen dat je extra fit blijft.”
De rechtsback deed én doet dat door te gaan zwemmen. ,,Elke maandag of dinsdag na de training baantjes trekken”, vertelt hij. ,,Dat is ooit ontstaan omdat ik een hekel heb aan joggen. Da’s niks voor mij. Zodoende ben ik gaan zwemmen en dat ben ik vervolgens blijven doen.”
Vanavond zal-ie tegen MVV in eigen stadion eerder aan schaatsen denken op een hard en glad veld. Cambuur-directeur Alex Pama zei gistermiddag te verwachten dat het duel gewoon door kan gaan. Dat zal gebeuren met Zdenko Kapralik (terug van een schorsing) op de bank. Mark de Vries en Reza ontbreken nog, net als de langer geblesseerde Oguzhan Türk.
Vermoedelijke opstelling: Meul; Van der Ree, Hese, Van Boxel, Rustenberg; Beekmans, Van der Heide, Guijt; Diaz, Koç, Maachi.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties