Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiovrijdag, 3 december 2010

November al de zevende koude maand van 2010
Trend steeds warmer weer doorbroken

Leeuwarden - De trend van steeds maar warmer weer in Nederland wordt dit jaar duidelijk doorbroken. Ook november was kouder dan normaal. Het is in 2010 al de zevende maand die afsluit met een temperatuur onder het langjarig gemiddelde.

Door Hinne Bokma.
De gemiddelde temperatuur in Frysl‚n schommelde in november rond de vijf graden en dat is ongeveer een graad kouder dan normaal.
De eerste helft van de slachtmaand verliep zacht en nat. Op 4 november noteerde Jaap Hoogsteen in Kollum een maximumtemperatuur van 13,6 graden en kwam Klaas Ybema in Schettens tot 14,7 graden. Na die eerste zachte week ging het kwik naar beneden.
Tegen het einde van de maand werd het kouder en ging het ís nachts vriezen. Op twee dagen, op 28 en 30 november, bleef de temperatuur ook overdag onder nul. In de nacht van 28 op 29 november werd met -6 graden de laagste temperatuur van de maand gemeten. Schettens kwam die nacht tot -6,3 graden. In het noordoosten van de provincie minder koud weer. In Hiaure kwam Sas Kingma tot een laagste temperatuur van -4,5 graden.
In Schettens kwam de gemiddelde etmaaltemperatuur uit op 5,1 graden. In Wommels ging het om een etmaalgemiddelde van 5,3 graden, in Kollum 5,1 graden en in Hiaure 5,4. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur over november 5,8 graden, tegen een langjarig gemiddelde van 6,2. De landelijk laagste temperatuur werd in de vroege ochtend van 28 november gemeten in Eelde. Het vroor daar ruim acht graden.
Het aantal vorstdagen, waarbij de minimumtemperatuur onder nul uitkomt, bedroeg in De Bilt zes. In Schettens telde Ybema zeven vorstdagen. Daar was het aantal vorstdagen sinds 1998 niet zo groot geweest. Ook in het noordoosten van Frysl‚n zeven vorstdagen.

Sneeuw

Op vijf dagen viel er sneeuw in de provincie. Volgens Ybema is dat hoge aantal vrij uitzonderlijk. De maand was iets droger dan normaal. In Schettens viel 67,4 mm neerslag tegen normaal 84 mm. Wommels was met 55 mm iets droger en in Kollum viel 64,5 mm en in Hiaure 67,5 mm. Gemiddeld over Nederland viel er 85 mm neerslag. De meeste regen en sneeuw viel in het zuiden van Nederland. November was een sombere maand. Gemiddeld over het land scheen de zon 47 uren. Normaal is dat in deze maand zestig uren. Een van de zonnigste plaatsen was Stavoren met 62 uren zon.
Niet alleen in Nederland was november koud, ook in andere delen van Europa was sprake van winterweer. In Noorwegen werd de afgelopen maand de koudste novembermaand sinds 1901. De maand was daar drie tot zeven graden kouder dan normaal. In het noorden van het land kwam de gemiddelde temperatuur uit op 15 graden tegen normaal 9,4 graden
Over de drie herfstmaanden september, oktober en november kwam de gemiddelde temperatuur in Schettens uit op 9,8 graden en dat is ruim een halve graad kouder dan normaal. Er viel daar 235 mm neerslag. Gemiddeld over Nederland kwam de temperatuur uit op 9,9 graden tegen een langjarig gemiddelde van 10,2 graden. De Bilt telde acht warme dagen met een maximum temperatuur van twintig graden of meer. Normaal zijn dat er twaalf. In de drie herfstmaanden scheen de zon gemiddeld over Nederland 312 uren (normaal 302).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties