Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiowoensdag, 3 november 2010

Wooncorporatie, scholen en hulpverleners beginnen Kamers met Kansen-project in Leeuwarden
Kwetsbare jongeren krijgen hulp

Leeuwarden - Er komt een nieuw project in Leeuwarden om kwetsbare jongeren te helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. De jongeren krijgen hulp bij het vinden van woonruimte, het afmaken van hun opleiding en het zoeken van een baan.

Het project Kamers met Kansen is een initiatief van woningcorporatie Elkien, de gemeente Leeuwarden, de onderwijsinstellingen AOC Friesland, Friese Poort en het Friesland College, het Vrijwilligersservicepunt Leeuwarden en opvangorganisatie Zienn. Het gaat om een pilot die volgend jaar begint. De initiatiefnemers richten zich op jongeren die thuis, op school of het werk problemen hebben. Door middel van individuele begeleiding hopen de initiatiefnemers die problemen op te lossen.
Volgens de initiatiefnemers komen jaarlijks ongeveer zeventig jongeren in Frysl‚n in ernstige moeilijkheden als gevolg van een instabiele thuissituatie, problemen op school of op het werk. Voor deze jongeren biedt de bestaande hulpverlening onvoldoende soelaas, omdat de hulpverleningsinstanties zich voornamelijk concentreren op jongeren met meervoudige problemen, zoals dakloosheid, verslaving, schulden en psychiatrische klachten.
Het Kamers met Kansen-project biedt een goed alternatief, stellen Elkien, de gemeente Leeuwarden, de onderwijsinstellingen, het Vrijwilligersservicepunt en Zienn. De woningcorporatie zoekt op verschillende plekken in Leeuwarden naar geschikte woonruimte voor tien tot twaalf jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. De jongeren worden aangemeld door de scholen en de opleidingscentra. Huismeesters moeten zorgen voor een veilige leefomgeving. Vrijwilligers van het servicepunt begeleiden de jongeren bij leer- en werktrajecten en fungeren als vraagbaak. Het hele project wordt gecoŲrdineerd en geregisseerd door opvangorganisatie Zienn.
De initiatiefnemers streven ernaar om deelnemende jongeren binnen anderhalf jaar zelfstandig te laten zijn. Dat wil zeggen dat deze jongeren een diploma hebben gehaald of een baan hebben gevonden en op zichzelf kunnen wonen.
De gemeente Leeuwarden financiert het project voor een groot deel. Er ligt ook een subsidie-aanvraag bij het sociaal investeringsfonds van de Provincie Frysl‚n.
In Nederland zijn er meer van dit soort projecten. Zij maken allen gebruik van de kennis en ervaring van de landelijke stichting Kamers met Kansen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties