Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Hoofdartikelwoensdag, 3 november 2010

Vergeten successen...
Zoals verwacht hebben de Democraten van de Amerikaanse president Barack Obama gisteren in de tussentijdse Congresverkiezingen een gevoelig verlies geleden. Met de winst van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zal het voor Obama moeilijker worden zijn beleid uit te voeren.
De verkiezingen waren een soort referendum over de beleidsagenda die Obama de afgelopen kleine twee jaar heeft uitgevoerd. Duidelijk is dat veel Amerikanen teleurgesteld zijn in Obama. Maar heeft hij het dan zo slecht gedaan? Nee, eigenlijk niet. Door honderden miljarden in de Amerikaanse economie te pompen heeft hij een tweede Grote Depressie voorkomen. Hij is erin geslaagd er een gezondheidszorgplan door te krijgen waardoor tientallen miljoenen Amerikanen niet meer onverzekerd rondlopen. Onder zijn bewind is begonnen met de aftocht van de troepen uit Irak.
Gezien de omstandigheden zijn dat prestaties van formaat. Obama was door zijn voorganger George W. Bush opgezadeld met een astronomisch hoog begrotingstekort, twee oorlogen en een economie die door een doorgeschoten bonuscultuur en onverantwoorde belastingverlagingen op de rand van de afgrond balanceerde. De economische problemen waren zo groot dat in alle redelijkheid niet van Obama kon worden verwacht dat hij die in korte tijd zou oplossen. Nog altijd is de Amerikaanse economie instabiel. De werkloosheid schommelt rond de 10 procent. Dat wordt Obama aangerekend, ook al waarschuwde hij geregeld dat het herstel nog lang op zich zou laten wachten.
Dat Obama veel erger heeft weten te voorkomen door financiŽle reddingsplannen voor onder meer de bankensector en de auto-industrie, zijn veel Amerikanen al lang vergeten. Veel kiezers maken zich er geen voorstelling van hoe het ook anders en slechter had kunnen verlopen. Zij zien alleen dat er banen naar China verdwijnen en de gedwongen huizenverkoop nog altijd toeneemt. Dat Obama de belastingen voor de rijksten heeft verhoogd en de banken aan strengere regels heeft gebonden, wordt nauwelijks opgemerkt.
Obama kan verweten worden dat hij zijn successen niet heeft verzilverd. De man die de verkiezingen won doordat hij zo goed wist te communiceren, is er niet in geslaagd zijn politiek te verkopen. Misschien ging hij ervan uit dat goed beleid zichzelf wel aan de man weet te brengen.
De intellectueel Obama verloor het contact met de bevolking en mist de hardheid van veel van zijn politieke tegenstanders. Zo kon het gebeuren dat leugens over hem nauwelijks weersproken werden. Hij wordt door de conservatieve Tea Party-beweging neergezet als een verkapte moslim en een marxist. Met een bevlogenheid en energie waar Obama twee jaar geleden het patent op leek te hebben, maakt de Tea Party nu met allerlei verzinsels en vage complottheorieŽn zijn beleid verdacht. Obama heeft geen weerwoord en weet niet duidelijk te maken dat de overheid wel degelijk goede dingen doet en het heffen van belastingen in het algemeen belang is.
...en gebrek aan woorden
Met de verkiezingsuitslag van vandaag doet het opmerkelijke verschijnsel zich voor dat degene die de Amerikaanse economie heeft gered, wordt bestraft. En degenen die aan de wieg stonden van de recessie worden beloond. Het was per slot van rekening de hebzuchtige, conservatieve elite die bij gebrek aan overheidstoezicht Amerika in de kredietcrisis stortte. En die elite is eerder bij de Republikeinen te vinden dan bij de Democraten. Net als in Europa kiezen in onzekere economische tijden ook Amerikanen lang niet altijd voor de partij die het meest voor hun economische belangen lijkt op te komen. En net als in Europa profiteert een populistische beweging, in dit geval de Tea Party, van de angst van de burgers.
De economische crisis gaat zo in Europa en in de Verenigde Staten over in een politieke crisis. Politici zijn niet bij machte de onzekerheid en onvrede van burgers te bezweren. Kiezers trekken weg uit het politieke midden en zoeken hun heil bij radicale stromingen. Die ontwikkeling zagen we eerst in Europa en nu ook in de VS. Want ook Obama slaagt er niet in de woorden te vinden om verontruste burgers gerust te stellen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 3


Reacties:

Goed stuk.
Ik zou zeggen: in het engels vertalen en naar amerika sturen. Misschien snappen ze het dan ook.

Sterenberg, Veendam - dinsdag, 9 november 2010


De belangrijkste reden dat Obama zulke grote verliezen heeft geleden,omdat hij niet naar de Amerikaanse mensen wilde luisteren, hij wilde zijn linkse ideeen doordrijven.
The teaparty bestaat uit Amerikaanse mensen uit alle groeperingen, die allemaal ongerust zijn over de deficit van de laatste 4 jaar. De Republikleinen hebben nog een kans gekregen, maar als ze niet hun woord houden dan worden ze verantwoordelijk gehouden in de volgende verkiezing in 2 jaar.

Rica Jordan, Lansing - dinsdag, 9 november 2010


Mooie, fair en eerbiedig geschreven verslaglegging!

Het interesseert de mensen niet wat je hebt gepresteerd en weten te voorkomen maar hoeveel geld je in hun zakken steekt.

Grt,
Valentino

Valentino, Utrecht - dinsdag, 9 november 2010


hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties