Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiovrijdag, 1 oktober 2010

CDA’ers stemmen individueel over akkoorden
Leeuwarden - De Friese CDA-leden discussiëren vanavond in Drachten over het regeer- en gedoogakkoord. Gestemd wordt er niet, en standpunten worden er ook niet ingenomen. Althans als het aan voorzitter Douwe Tamminga van de Friese afdeling van het CDA ligt.
Tamminga heeft zich woensdag al geschaard achter de akkoorden, liet hij gisteren weten. De afdeling is diezelfde dag bijgepraat over het akkoord. ,,Dat heeft geleid tot de conclusie dat er een heel behoorlijk akkoord ligt, zoals waarnemend voorzitter Henk Bleker het zo goed heeft verwoord. Heel veel van het sociale gezicht van het CDA en het CDA-gedachtegoed is terug te vinden in het akkoord. Er zitten pijnpunten, zoals de bezuinigingen op de overheidsuitgaven, maar het biedt ook duidelijk een sterk perspectief voor Nederland.”
Het Friese CDA komt vanavond bijeen in het kerkgebouw De Arke in Drachten. Het is een besloten bijeenkomst waarin de Tweede-Kamerleden Joop Atsma en Sander de Rouwe uitleg gaan geven over het regeerakkoord. ,,Er zal volop gelegenheid zijn voor discussie en er worden opinies uitgewisseld. Maar het is niet zo dat we gaan stemmen of een standpunt gaan innemen. Dat is, zoals ik er nu tegenaan kijk, niet verstandig. Elk lid van het CDA kan zaterdag zelf stemmen.”
De verwachting is dat er honderden CDA-leden zaterdag naar het congres in Arnhem gaan. Er zijn veel carpool-afspraken. Mogelijk worden er zelfs bussen ingezet. In Arnhem kan elk lid ter plekke een minuut spreektijd opeisen.
Fractievoorzitter Piet Fortuin van het CDA in Smallingerland is van meet af ,,heel kritisch” geweest op de pogingen tot samenwerking met de PVV. ,,Ik heb nogal wat principiële bezwaren”, zei hij gistermiddag. Hij weet al dat hij geen steun aan dit kabinet geeft. Of Fortuin verdergaande consequenties verbindt aan het regeerakkoord laat hij afhangen van de bijeenkomst in Drachten.
In verschillende Friese afdelingen, zoals Achtkarspelen en Dongeradeel, is veel weerzin gesignaleerd tegen samenwerking met de PVV.
CDA-Statenfractievoorzitter Ad van der Ham zei zich gisteren niet te herkennen in de uitleg van Wilders. ,,Vooral met de toon van Wilders ben ik minder gelukkig. Hij heeft het over minder mensen naar Nederland en het strafbaar maken van dubbele nationaliteit; dat is dan historisch perspectief. Ik vond trouwens ook dat hij veel spreektijd kreeg.’’

‘Brede steun gewenst’

Lijsttrekker Sjoerd Galema voor de verkiezingen van Provinciale Staten wil zich nog niet uitlaten over de akkoorden. ,,Er hangt heel veel af van wat de leden vanavond zeggen. Eerst wil ik goed naar de achterban luisteren.”
Galema vindt niet dat deelname aan het regeerakkoord moet afhangen van een meerderheid op het congres. ,,Het akkoord moet een brede steun hebben, anders moeten we het gewoon niet willen.”

In alle provincies CDA-bijeenkomsten

Het CDA houdt vanavond in alle provincies ledenbijeenkomsten waar het regeer- en gedoogakkoord onderwerp van gesprek is. Vooral onder CDA-leden is nogal wat scepsis over samenwerking met de PVV. Met name het gedoogakkoord met opmerkingen over immigratie en integratie ligt onder vuur. Op de bijeenkomsten kunnen de leden hun mening geven en worden ze geďnformeerd over hoe de formatie is verlopen. In Zeeland was gisteren al een CDA-bijeenkomst.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties