Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiovrijdag, 1 oktober 2010

Dit jaar geen prachtig nazomerweer
Koele en regenachtige september: een vroege herfst

Leeuwarden - Met regen en wind, weinig zon en koel weer heeft september zich dit jaar als een herfstmaand laten zien. In Kollum telde Jaap Hoogsteen slechts vijf droge dagen en in Wommels overschreed de temperatuur op vijf dagen de grens van twintig graden.

Door Hinne Bokma.
Het wordt vaak gezegd dat het in september nog prachtig nazomerweer kan zijn. De laatste jaren was dat ook vaak het geval. Vier jaar geleden beleefden we de warmste septembermaand van de afgelopen drie eeuwen en vorig jaar bleef het in september in Schettens maar liefst 23 dagen achtereen droog.
Dit jaar tapte het weer uit een ander vaatje. De wind kwam voornamelijk uit het westen tot noordwesten. Pas tegen het einde van de maand zocht de wind de oosthoek op. Fraai weer leverde dat echter niet op. De oostelijke stroming zorgde voor de aanvoer van koude lucht.
In delen van Frysl‚n was september uitzonderlijk nat. De meeste regen viel in het oosten van de provincie, op sommige plaatsen zelfs meer dan 120 millimeter. Ook langs de IJsselmeerkust viel plaatselijk meer dan 100 millimeter. Zo kwam Klaas Ybema in Schettens tot 101,6 millimeter (normaal 75 millimeter). In augustus was daar al iets meer dan 200 millimeter gevallen. De combinatie augustus-september is met 304 millimeter in Schettens nog nooit zo nat geweest.
In Wommels ving Rients Smit in de afgelopen maand 81,9 millimeter op in de regenmeter. Kollum kwam tot 69,9 millimeter en in Hiaure registreerde Sas Kingma 77 millimeter.
De afgelopen dertig dagen waren in Frysl‚n de natste sinds september 2001. Gemiddeld over ons land viel volgens het KNMI 90 millimeter tegen 74 millimeter normaal. De meeste regen viel in de kustgebieden en in het uiterste noorden van Groningen. Het droogst was het in Zuid-Limburg.

Koel

De afgelopen septembermaand was koel. In Schettens kwam Ybema tot een gemiddelde etmaaltemperatuur van 13,7 graden en dat is bijna een halve graad onder normaal. Voor een nog koudere september moeten we terug naar 1996, toen in Schettens een gemiddelde van 12,6 graden werd gemeten. In de nacht van 29 op 30 september daalde het kwik naar 3,2 graden. Het was de koudste septembernacht in dertien jaar. Op de laatste dag van de maand werd het in Schettens niet warmer dan 11,5 graden. Sinds 1969 was het daar overdag slechts een maal kouder; op 25 september 1974 werd het niet warmer dan 11 graden.
De verschillen over de provincie waren in de afgelopen maand minimaal. Wommels kwam uit op een gemiddelde etmaaltemperatuur van 13,9 graden. In Kollum mat Hoogsteen een gemiddelde van 13,3 graden en in Hiaure werd een gemiddelde van 13,6 graden waargenomen. In Leeuwarden kwam de gemiddelde temperatuur uit op 13,5 graden. Opvallend was het gebrek aan zomerwarmte. In Schettens werd het op drie dagen warmer dan twintig graden, Wommels en Kollum telden beide vijf warme dagen.
In De Bilt mat het KNMI een gemiddelde temperatuur van 13,6 graden (normaal 14,3). Het meteorologisch instituut kwam tot zes warme dagen (normaal tien).
Opvallend is dat nergens in Nederland in september de zomerse grens van 25 graden is overschreden. Maastricht was op 23 september met 24 graden de warmste plek van ons land. In de recordwarme september van 2006 werden maar liefst 24 dagen warmer waren dan 20 graden. Op acht dagen werd het zelfs warmer dan 25 graden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties