Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodonderdag, 19 augustus 2010

Introductieweken ook voor Friese studentenverenigingen van start; beerenburg proeven en kaatsen in Groningen en Wageningen
Friese studenten zoeken elkaar toch op

Groningen/Wageningen De introductietijd in de studentensteden is weer van start gegaan. In Groningen en Wageningen zoeken Friese studenten elkaar op.

Door Peter Halbersma.
De Friese studentenverenigingen Bernlef (Groningen) en het Wageningsk Studinte Selskip foar Fryske Stúdzje (WSSFS) lijken bestaansrecht te hebben, want elk jaar sluit zich weer een groepje eerstejaars Friezen aan. Wat studenten aantrekt in de Friese studentenverenigingen is de ongedwongen sfeer en een gevoel van verbondenheid, zeggen bestuursleden. Aan ontgroening of verplichte eet- of stapavonden wordt niet gedaan. ,,Het is fijn om buiten Fryslân iets Fries te hebben”, zegt Mirte de Haan, bestuurslid bij Bernlef in Groningen. ,,Het is vrijblijvend. Het is fijn om een biertje te doen met elkaar en Fries te praten, maar je hoeft niets.”
Die ongedwongen sfeer zou je ook bij een andere studentenvereniging kunnen vinden. Maar de taal, de gedeelde achtergrond en nuchterheid van de Fries, zorgen voor een meerwaarde, aldus De Haan. Dat beaamt Trijntsje Boersma van WSSFS uit Wageningen: ,,De taal is wat je bindt. Het is leuk om mensen om je heen Fries te horen praten. En binnen een kwartiertje heb je vaak al een link gevonden met een andere Fries, ook al ken je elkaar niet. Bijvoorbeeld omdat familieleden in hetzelfde Friese dorp wonen.”
Boersma ziet nog voordeel in de Friese studentenvereniging. ,,We hebben het over universitaire zaken in het Fries. Dat voegt wat toe aan de taal, want je gebruikt die dan niet alleen voor huis-tuin-en-keuken gesprekken.”

Bierfiets

In de introductieweek krijgen de eerstejaars studenten allerlei Friese activiteiten voorgeschoteld. Bij Bernlef wordt er beerenburg geproefd en treden Friese artiesten op. In Wageningen wordt ook gekaatst. De bierfiets die Bernlef altijd inzet bij de introductie, mag dit jaar niet meer gebruikt worden. De fiets is te breed voor de openbare weg. Maandag haalde de politie de bierfiets van de weg.
Gedurende het jaar worden meerdere Friese activiteiten georganiseerd. ,,We hebben cursussen Fries, gaan fierljeppen, kaatsen elke dinsdagavond in het Stadspark en nodigen sprekers uit om te praten over de Friese cultuur”, zegt De Haan van Bernlef. Bij WSSFS wordt elk jaar een dag aan ‘tipeljen’ gedaan, de Zuid-Friese tegenhanger van het kaatsen. De studentenverenigingen organiseren samen jaarlijks een congres in Franeker. Daarmee moet de band van de Friese student met zijn land, volk, taal en cultuur bevestigd worden. Zo staat dat tenminste in de doelstellingen van de overkoepelende federatie.

Heroprichting Tjerk Hiddes

In Enschede lijken Friese studenten zich binnenkort ook weer te kunnen verenigen. Hendrik Spoelstra, derdejaars werktuigbouwkunde aan de universiteit Twente, heeft het plan om de slapende vereniging Tjerk Hiddes her op te richten. Dat zou moeten gebeuren in de loop van dit collegejaar. Ook hij noemt de Friese verbondenheid als reden om de Friezen in het oosten bij elkaar te brengen. ,,Je hebt als Friezen onderling altijd een band. Zo stonden we vorig jaar met een heleboel bij de bekerfinale tussen Heerenveen en FC Twente. Het was mooi om al die Friezen bij elkaar te zien. Er hing een gemoedelijk sfeertje”, zegt Spoelstra. Hij hoopt dat in het eerste jaar vijfentwintig Friezen zich willen aansluiten bij Tjerk Hiddes.
De ledenaantallen bij Bernlef en WSSFS zijn stabiel over de jaren. In Groningen telt de studentenvereniging ongeveer tweehonderd leden. Elk jaar melden zich een twintigtal eerstejaars aan na de introductieweek en verdwijnen er afgestudeerden. De Friese studentenvereniging uit Wageningen telt 35 studenten. En daar komen er elk jaar een paar bij. Het streven is om jaarlijks met tien leden te groeien.
De Friese verbondenheid vertaalde zich vroeger in meer studentenverenigingen. Aldgilles zat in Delft, Finn in Leiden, Redbad in Utrecht en Tjerk Hiddes in Enschede. Het zijn nu zogenaamde slapende verenigingen. De animo was op een gegeven moment te laag en er volgde opheffing. De naam kan weer in gebruik worden genomen als een groepje Friezen de vereniging nieuw leven inblaast. Dat lijkt nu dus te gebeuren met Tjerk Hiddes in Enschede.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties