Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 17 augustus 2010

Telescoop maakt dat slechtziende kan autorijden
Harlingen - Jaap Jilderts is volgende week donderdag de eerste Fries die als slechtziende zijn rijbewijs kan halen. Het gebruik van een bioptisch telescoopsysteem, een kleine verrekijker die beelden vergroot, maakt dit mogelijk.
,,Ik had niet verwacht dat ik ooit mijn rijbewijs kon halen”, zegt Jilderts (30). ,,Op mijn twintigste heeft een oogarts gezegd dat het niet mogelijk was. Maar toen ik hoorde van het telescoopsysteem, heb ik me gelijk aangemeld.”
Jilderts heeft al 45 rijlessen gehad en hoopt volgende week zijn examen te halen. Voordat hij zelf achter het stuur mocht zitten, zat hij eerst op de passagiersstoel, met de telescoopbril om te oefenen. ,,Ik moest eerst borden spotten en thuis oefenen met de telescoop.”
Jilderts heeft een visus (de maat voor gezichtsscherpte) van 0,4. De gemiddelde visus ligt op 1. Jilderts heeft moeite om dingen op afstand te zien. Het telescoopsysteem is een heel kleine verrekijker met een lichte vergroting, die bovenin het linker- of rechter brillenglas is bevestigd. Je kijkt vooral door je normale bril, maar wanneer situaties op afstand zich voordoen, kijk je door de telescoop. ,,Het is een gewone bril, alleen met een wat groter glas aan een kant. De telescoop is net zo groot als de helft van de koker van een fotorolletje. Hij valt niet erg op.”
Eerst krijgen slechtzienden een intensieve training van de telescoop bij Viso en daarna volgen rijlessen. Wetenschappelijk onderzoek van Visio, UMCG en CBR toont aan dat een deel van de deelnemers hiermee veilig kan autorijden. In Nederland zijn rond de tien mensen die rijden met een bioptisch telescoopsysteem. Mensen die zich aanmelden krijgen eerst een oogkundige test. Is deze voldoende, dan begint de kijktraining en kunnen rijlessen worden gevolgd.
Er zijn een aantal voorwaarden waar de deelnemer voor het slechtziendenrijbewijs aan moet voldoen: zo mag er alleen bij daglicht gereden worden, is de auto alleen voor privé-doeleinden te gebruiken en kan alleen in een automaat gereden worden. Ook is het rijbewijs geldig voor maximaal vijf jaar.
Jilderts kan zich wel wat bij de voorwaarden voorstellen, maar hoopt wel dat de regels van het rijden bij daglicht nog wat worden versoepeld.,,Nu mag je een uur voor zonsopgang en een uur na zonsondergang rijden. Dat is 's winters niet te doen.”

Koninklijke Visio

Koninklijke Viso is een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. In 2004 is Viso begonnen met het onderzoek naar het bioptisch telescoop systeem. Het systeem komt over uit Amerika, waar al in dertig staten met een telescoop mag worden gereden. Het examen voor iemand die slechtziend is, is hetzelfde als het reguliere rij-examen. Wel heeft het CBR examinatoren die gespeciaiseerd zijn in begeleiden van iemand die met een telescoop rijdt.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties