Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiomaandag, 26 juli 2010

Hindeloopen decor voor Open Fries Kampioenschap Klunen
Geen terrasje, wel vicekampioen klunen

Hindeloopen - Fryslân bruist deze zomer van de evenementen. Voor de toerist, maar zeker ook voor de eigen bevolking. Het Friesch Dagblad doet ook elke zaterdag een dagje uit. Vandaag: het Open Fries Kampioenschap Klunen.

Door Ruurd Walinga.

Het evenement

Het zal je maar gebeuren. Leg je je motorboot in Hindeloopen aan om met de familie op een terras een hapje te eten. Je hoort dat er een half uurtje later voor je neus het Open Fries Kampioenschap Klunen wordt gehouden en dat er nog kandidaten nodig zijn. Je meldt je en haalt de finale.
Het overkwam de familie Spronk uit Berg en Dal afgelopen zaterdagavond. En het scheelde niet veel of Gerrit Spronk was Open Fries kampioen klunen geweest. In de finale moest hij het afleggen tegen de plaatselijke favoriet Sjoerd Bokma uit Hindeloopen.
Het is half negen zaterdagavond. Het klúnkampioenschap bij de haven in Hindeloopen is al een uur aan de gang en de familie Spronk is nog steeds met twee personen in de race voor de titel. Moeder Katoesjka is afgevallen, maar haar man Gerrit en zoon Thomas van twaalf zitten nog steeds in de race.
Pijnscheut Dan moet Thomas het opnemen tegen Kalle Janssen. Op de houten brug in het parcours gaat het mis. Thomas struikelt en valt lelijk op zijn linkerbeen. Zijn gezicht vertrekt door de pijn. Toch krabbelt hij weer snel overeind om de finish te halen. Te laat.
Op de finishlijn ontfermen twee ehbo’ers zich over hem. De noren gaan uit en het zere been wordt nauwlettend geďnspecteerd. Alles is heel. Zijn moeder drukt zijn hoofd stevig onder haar armen en geeft hem om een kus op zijn hoofd. ,,Goed gedaan hoor”, zegt ze en strijkt nog eens met haar hand over zijn bol.
Even later vertelt Thomas dat die schaatsen ,,veel te groot” waren. Normaal heeft hij maat 36 en die noren waren wel maat 39. ,,Ze hadden niet kleiner en ik had geen sokken bij me.” Zijn broer Ruben maakt foto’s en zus Julia kijkt toe.
,,Ik ging er ook meteen uit”, vertelt moeder Katoesjka. ,,Ik moest tegen de plaatselijke favoriet.” In 1997 schaatste Katoesjka nog de Elfstedentocht. ,,En ook uit”, vult ze aan. ,,Mijn broer was marathonschaatser. Misschien ken je die wel: Maarten Heidema.”
In de halve finale strijden de jongens Robin Godijn en Kalle Janssen om de hoogste eer en de prijs. Voor de winnaar is er namelijk honderd euro te verdienen. Vlak voor de start spreken de twee jongens af dat ze het prijzengeld zullen verdelen. Robin wint, maar Kalle is minstens zo blij met zijn vijftig euro.
En dan is de grote finale. Die gaat tussen Gerrit Spronk en Sjoerd Bokma uit Hindeloopen. Dankzij een valse start wint Bokma. Hij wint de hoofdprijs van 250 euro en Spronk moet genoegen nemen met 150 euro. Zijn vrouw is reuze trots en feliciteert hem uitbundig. ,,Deze vakantie vergeten we niet zo snel, tenminste niet deze avond. Schitterend. En weet je wat het gekke is? We hadden eerst zo’n zin in eten, maar dat hongergevoel is helemaal verdwenen.”
Langs het parcours staan een slordige tweehonderd belangstellenden. Een van hen is Sjanie de Jager (58) uit Sliedrecht die met haar man een weekje op camping Hindeloopen doorbrengt. ,,Dit geeft me echt een beetje een elfstedengevoel”, zegt ze. ,,Dit hebben we bij ons niet.”
Ook Sybren de Jong staat tussen het publiek. Hij is vanuit Workum komen aan fietsen. ,,Ik hie neat te dwaan en wist dat hjir wat te ręden wie”, verklaart hij zijn aanwezigheid. ,,De Hylpers organisearje altyd folle mear as de Warkumers”, is hij van mening. Hij memoreert nog even naar afgelopen winter toen de ijsclub Hindeloopen het schoonrijden bij de stad had opgezet. ,,Yn Warkum sette se folle minder op.”
Hilarisch Het geklún op oude noren, die beschikbaar zijn gesteld door het schaatsmuseum, is wel een hilarisch schouwspel, vindt De Jong. De VVV van Hindeloopen ziet het echter als een grote publicitaire actie. Ze hebben liefst duizend euro aan prijzengeld in de pot gestopt voor de kluners. Toch heeft het geld er niet voor gezorgd dat de kluners zich massaal aanmeldden. Er deden maar vijftien mannen/jongens mee, en zes dames/meisjes. ,,Dat foel ús wol wat ôf”, bekent secretaris Gerke de Jong van de ijsclub.
Vorig jaar werd het Open Fries Kampioenschap Klunen voor het eerst gehouden in Hindeloopen. Dat gebeurde toen in het kader van het honderdjarig bestaan van de Vereniging De Friese Elf Steden. Er waren toen bijna vijftig deelnemers. In verband met vakantie zijn nu veel Hindeloopers weg. Wellicht dat een volgend kampioenschap op een andere datum wordt gehouden.
Minke Stalman (links) ligt nog voor op Lize Kelderhuis. Toch weet Lize te winnen, en sleept ze de titel bij de dames/meisjes in de wacht. Foto: Henk Brinkman
.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties