Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 23 juli 2010

Julianakerk van Oude Bildtzijl
Kerk dankt naam aan enthousiaste klokkenluidster

Oude Bildtzijl - Ruim 260 kerken doen deze zomer mee aan het openkerkenproject Tsjerkepaad. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag: de doopsgezinde Julianakerk in Oude Bildtzijl, onderdeel van bezoekerscentrum Aerden Plaats.

Door Lodewijk Born.
Aan het woord is Kirsten Zwijnenburg (41), coördinator van stichting Aerden Plaats.
Hoe lang doet de Julianakerk al mee aan Tsjerkepaad?
,,Sinds 2001 doet de Julianakerk mee met de Bildtse Kerkenroute langs vijf monumentale kerken op het Bildt. Deze kerkenroute heeft zich in 2007 aangesloten bij het initiatief Tsjerkepaad. Voor de openstelling van de kerk is altijd al belangstelling geweest, zo merken we aan de toeloop. Andere kerken die te bezoeken zijn in de zomermaanden, zijn de Meinardskerk in Minnertsga, de Van Harenskerk in St. Annaparochie en de kerk van Vrouwenparochie. De Groate Kerk van St. Jacob is wegens een restauratie dicht voor het publiek.”
Hoeveel vrijwilligers zijn er betrokken bij Tsjerkepaad?
,,Het culturele bezoekerscentrum Aerden Plaats draait met een tiental vaste vrijwilligers en een vijftal actieve bestuursleden. Daarnaast zijn er nog meer mensen die zich inzetten voor bepaalde taken en hand- en spandiensten. Zo is Jan van der Woude van het Leeuwarder antiquariaat De Brandaan zich aan het verdiepen in de geschiedenis van de Julianakerk. Onlangs, tijdens de officiële opening van de vernieuwde Aerden Plaats, heeft Freark Smink in de Julianakerk een bewogen eenakter gespeeld waarin de historie van de doopsgezinden uit de doeken gedaan werd. Met name over ds. Roelof Schuiling (1783-1871) - die hier predikant is geweest - zijn smeuïge verhalen te vertellen. Zo was hij getrouwd met de dochter van een rijke herenboer uit het dorp. Zij was flink wat jonger dan hij. Samen kregen ze negen kinderen en de hele familie woonde in de kleine pastoriewoning voor de kerk. In latere exposities en misschien zelfs publicaties, zal meer over het leven van Schuiling aan bod komen.”
Waarom moeten mensen echt eens naar de Julianakerk?
,,Het dorp Oude Bildtzijl is op zichzelf al een bezoek waard. De kern is beschermd dorpsgezicht en heeft een aangenaam ouderwetse sfeer. Je waant je even terug in de tijd. De Julianakerk ligt in het centrum van het dorp, vlakbij de authentiek gerestaureerde sluis. Oude Bildtzijl is zich momenteel aan het ontwikkelen tot TOP-locatie (Toeristisch Overstap Punt). Het bevaarbaar maken van de Noordelijke Elfstedenvaarroute is daarbij heel belangrijk. Het kleine dorpje heeft veel te bieden en een open kerk doet het voor toeristen en dagjesmensen altijd goed.”
Wat is er mooi aan de kerk?
,,De eigenlijke kerk, die gebouwd is in 1830, ligt verscholen achter de dijkhuizen. Het is een schuilkerkje omdat doopsgezinden hun geloof lange tijd niet openlijk mochten belijden. In 1909 is er boven op de bijbehorende kosterswoning een torentje gebouwd. Een doopsgezinde kerk met torentje zie je niet zo vaak. Ook mooi is het verhaal achter de naam Julianakerk. Omdat de luidklok die op de school was aangebracht door de klokkenluidster van Oude Bildtzijl in 1909 kapot was geluid om haar blijdschap over de geboorte van prinses Juliana te uiten is toen mét steun van koningin Wilhelmina een luidklok in de nieuwe toren geplaatst.
Verder is het interieur erg fraai; voor doopsgezinde begrippen zijn kleur en decoratie heel frivool. Ook het orgel is een pronkje, als een van de weinige in Fryslân wordt het orgel nog met de hand van lucht voorzien. Het orgel wordt ook nog bespeeld, onder meer op de orgeldag van 11 september. Bezoekers die willen, kunnen tijdens Tsjerkepaad er óók op spelen, maar ze moeten dan wel een eigen pûstetraper meenemen.”
Hebben jullie nog wat bijzonders in de kerk tijdens Tsjerkepaad?
,,In de kerk is een kleine expositie met uitleg over de historie van de doopsgezinden en de Julianakerk. Op de toegangsdeuren wordt verteld over het ontstaan van de naam Julianakerk.
Tevens is er een kleine collectie koninklijk geboortekeramiek tentoongesteld. Dit jaar is voor het eerst de kraak van de kerk opengesteld. Van bovenaf kun je het interieur heel mooi overzien. Ook kan men het uurwerk van de Julianaklok bekijken.”
Wordt er nog gekerkt in de Julianakerk?
,,De laatste doopsgezinde dienst was in 1996. Daarna is de kerk overgedragen aan een culturele stichting. Vorig jaar is de kerk verkocht aan stichting DBF (Dorp en Bedriuw). Hierdoor is de instandhouding van het monumentale pand gewaarborgd. De kerk wordt nu gehuurd en gebruikt door stichting Aerden Plaats. De Julianakerk is een officiële trouwlocatie van gemeente het Bildt. Verder worden er diverse activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld exposities, lezingen en concerten.”
Is het druk tijdens Tsjerkepaad?
,,De Julianakerk maakt deel uit van het cultureel bezoekerscentrum waar nog veel meer te zien is. Bijvoorbeeld het Archeologisch Steunpunt met informatie over het ontstaan van het Bildt en groepsexposities van Kunstkring Uytland. Ook bieden we informatie voor toeristen en er is een gezellige theeschenkerij. Hierdoor hebben we heel divers bezoek. Opvallend tijdens de zomermaanden zijn de bezoekers die met een boekje in de hand linea recta naar de kerk lopen. Dan weten we meteen dat het vrijwel zeker om Tsjerkepaadgangers gaat. Ja, het levert inderdaad extra bezoekers voor ons op.”
Wat zijn de openingstijden voor Tsjerkepaad?
,,Bezoekerscentrum Aerden Plaats, inclusief de Julianakerk, is tijdens Tsjerkepaad geopend van 10.30 tot 16.30 uur op alle dagen behalve dinsdag. We zitten aan de ds. Schuilingstraat 4-6. Meer informatie is te vinden op onze website www.aerdenplaats.nl.”
iEr even helemaal uit in Oude Bildtzijl kan met een overnachting bij Hotel-Logement De Witte Klok (www.dewitteklok.nl). Er zijn speciale arrangementen

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties