Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiomaandag, 28 juni 2010

Foto-exposities en boek over Middag-Humsterland; kroniek van een noordelijk landschap
Geschiedenis Middag-Humsterland is zo af te lezen

Ezinge - Bijna nergens is de geschiedenis zo goed af te lezen aan het landschap als in Middag-Humsterland. Dat vindt landschapsarchitect Wim Boetze, eindredacteur van het boek over het gebied, dat vrijdag in Ezinge is gepresenteerd.

Door Ruurd Walinga.
De gaafheid van het landschap is ongekend”, aldus Boetze. ,,Hier kun je tweeduizend jaar geschiedenis aflezen aan de wierden, de watergangen, de kwelderprielen, de boerderijen, aan alles.” Hij woont in Eenum, gemeente Loppersum. Het Hoge Land heeft wel wat van Middag-Humsterland, de luchten zijn ook ongekend mooi, de uitzichten ver en de boerderijen imposant, maar toch is het gebied ten noordwesten van de stad Groningen ,,totaal anders”.
Wat het gebied ook bijzonder maakt is dat het ondanks de monumentenstatus - Middag-Humsterland heeft de status van nationaal landschap - ,,een heel vitaal landschap” is, meent Boetze, in het dagelijks leven werkzaam bij Dienst Landelijk Gebied in Groningen. Moderne veehouderijbedrijven kunnen nog prima gedijen in het eeuwenoude cultuurlandschap.
In het boek Middag-Humsterland - kroniek van een noordelijk landschap staan veel karakteristieke boerderijen afgebeeld. In 2008-2009 zijn alle boerderijen in de streek tussen het Reitdiep en het Van Starkenborghkanaal en tussen Garnwerd en Kommerzijl geïnventariseerd. Niet alleen het bouwjaar en het type zijn beschreven, maar ook de erven. Op een foto-expositie in het museum zijn de 25 cultuurhistorisch waardevolste boerderijen te bewonderen. Ze zijn gemaakt door fotograaf René-Frank Granaada. Naast deze expositie is er ook nog een tentoonstelling met de bijzonderste foto’s uit het vierhonderd pagina’s tellende boek van de fotografen Joost Sizoo, Rob Elfring en Omke Oudeman.

Inwoners

Ook de inwoners komen volop aan het woord. In het gebied wonen veel kunstenaars. Zij verklaren waarom ze uitgerekend naar deze streek verhuisden. Boeren geven echter aan dat de schaalvergroting van de landbouw op termijn gaat botsen met de belangen van het cultuurlandschap. De veestapels van de veeboeren worden steeds groter en dat vraagt om grotere stallen. Veel huiskavels van veehouders worden te klein.
Vrijdag is ook de nieuwe website www.middaghumsterland.nl gelanceerd. Die is gemaakt in het kader van het promotieplan van Middag-Humsterland. De website geeft informatie over het ontstaan, het landschap, de natuur, de cultuurhistorie en het cultureel erfgoed. Ook wordt actueel nieuws weergegeven en informatie over activiteiten in het gebied.
Volgens de gebiedscommissie is het doel tweeledig. Aan de ene kant: promotie en marketing die het gebied toeristisch en recreatief op de kaart gaat zetten. Aan de andere kant moet het alle deelnemers, bewoners en ondernemers meer betrekken bij het gebied.
Middag-Humsterland wordt gekenmerkt door een grote mate van openheid; een onregelmatig en kleinschalig verkavelings-/slotenpatroon; veel dijken en wierden, beeldbepalende dorpsgezichten, borgen, het klooster van Aduard, ooit het grootste van het Noorden, en de vele boerderijen. Het gebied bestond in de middeleeuwen uit de eilanden Middag en Humsterland. Rond 1200 hebben de bewoners dijken rond deze eilanden gelegd waardoor de bodemkundige situatie van toen tot op heden bewaard is gebleven. In andere delen van Groningen heeft door overspoeling van de zee meer opslibbing plaats gevonden. De eeuwenlange strijd van de mens tegen het water is in Middag-Humsterland nog goed af te lezen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties