Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 20 mei 2010

Rechterlijke uitspraak tegen Wymbritseradiel maakt weinig indruk bij Friese gemeenten
Geen sluiting van jeugdketen

Leeuwarden - Friese gemeenten die jeugdketen gedogen, zien voorlopig geen aanleiding hun beleid te wijzigen. Dat de rechter het gedogen van keten in Wymbritseradiel heeft verboden, nemen ze voor kennisgeving aan. Ze wachten eerst het hoger beroep van Wymbritseradiel af.

Littenseradiel bijvoorbeeld is niet van plan strenger tegen de eigen jeugdketen op te treden. Net als Wymbritseradiel werd Littenseradiel in het verleden door het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) voor de rechter gedaagd. Naar aanleiding van die verloren rechtzaak heeft de gemeente scherper geformuleerd waarom zij de ongeveer vijftien keten wil blijven gedogen. ,,Die aanscherping van het gedoogbeleid ligt nu bij de rechter. Zolang wij geen reactie hebben, pakken we de keten niet aan”, meldt een gemeentewoordvoerder.
Tytsjerksteradiel blijft ook gedogen, zegt woordvoerder Karin Hoogterp. ,,Ons beleid is immers niet door de rechter getoetst. Mocht dat in de toekomst toch gaan gebeuren, dan merken we het wel.” Tytsjerksteradiel gedoogt twee keten. Bovendien heeft de gemeente drie aanvragen voor een gedoogbeschikking in behandeling.
Gaasterlân-Sleat neemt de uitspraak over de keten in Wymbritseradiel voor kennisgeving aan, laat wethouder Veltman weten. De gemeenteraad besloot ongeveer een jaar geleden het gedogen van de jeugdketen voort te zetten. Het ging de raad te ver om de keten binnen vijf jaar te sluiten, zoals het college van B en W had voorgesteld. De gemeenteraad ging wel akkoord met strengere controles van de keten, waarvan er in Gaasterlân-Sleat ongeveer tien zijn.

Vertrouwen in jongeren

Ook de jeugdkeet - een caravan - in Hijum heeft niets te vrezen. Wethouder Visser van Leeuwarderadeel zei onlangs dat de gemeente het volste vertrouwen in de jongeren heeft. ,,En dat geldt nog steeds”, zegt woordvoerder Siemon van der Meulen.
Of bovengenoemde gemeenten het gedoogbeleid in de toekomst alsnog moeten schrappen, hangt mede af van BEM en de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Deze instellingen lieten gisteren weten het gedogen van jeugdketen in heel Fryslân aan te willen pakken. Volgens beide organisaties concurreren de keten oneerlijk met cafés en andere horecagelegenheden.
Sommige Friese gemeenten stellen - al vóór de uitspraak - het beleid bij. Eigenaren van jeugdketen in Nijefurd moeten hun keet opruimen. Wie dat niet doet, riskeert een dwangsom van vijftienhonderd euro per week. Dongeradeel wil nog dit jaar alle illegale jeugdketen sluiten. Daar komen legale jeugdhonken in de dorpen voor terug.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties