Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiozaterdag, 24 april 2010

Vuil suikerwater velt bijen
Wybe Fraanje
Leeuwarden - Door vervuild bijenvoer uit België zijn de afgelopen winter vele honderden bijenvolken in Nederland gedood. Beroepsimkers verloren honderden volken, maar ook kleinere imkers hadden te maken met grote sterfte.
De oorzaak is het suikerwater Sint Ambrosiussiroop Fructobee van de Belgische exporteur De Bijenhof in Bissenhof, bij Kortrijk. Imkers gebruiken suikerwater om hun bijen ’s winters bij te voeren.
Analyse van monsters wijst uit dat het gehalte van de stof hydroxymethylforfural (HMF) in het bewuste bijenvoer veel te hoog is. Er zijn gehaltes gemeten van 476, 466, 445 en 441 mg/kg, meldt het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek in Tersoal, dat de monsters heeft laten onderzoeken in Duitsland. Het definitieve rapport van het Duitse laboratorium wordt komende week verwacht. Bijenvoer mag maximaal 20 mg HMF per kilo bevatten.

Te hoge temperatuur

Voor de fabricage van de siroop gebruikt de Bijenhof kristalsuiker, water en citroenzuur, verzekert bedrijfsleider Pascal des Bouvries in een eerste reactie: ,,In ieder bijenhandboek kunt u lezen dat dat het recept is.” Wellicht is bij de productie de temperatuur tot boven de zeventig graden opgelopen, wat het HMF-gehalte kan verhoogt, geeft de bedrijfsleider als mogelijke verklaring.
Voor mensen is HMF niet schadelijk. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de productie van frisdranken.
Ook in Fryslân en de rest van Noord-Nederland zijn imkers die door het gebruik van de Sint Ambrosiussiroop veel volken hebben verloren. Deze kleinere imkers constateren met teleurstelling dat hun seizoen in feite voorbij is. Een financiële compensatie behoort voor de beroepsimkers tot de mogelijkheden. Voor hun kleinere vakbroeders zit dat er waarschijnlijk niet in.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties