Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 16 april 2010

Grenzen soms moeilijker voor moeder dan voor kind

Franeker - Omdat ook voor vaders en moeders deskundigheids-bevordering onmisbaar is, houdt de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Franeker een opvoedcursus. Janneke Burger geeft een impressie van de tweede ochtend.

Dit jaar is het onderwerp ‘Ruimte voor je kind’. We praten door over de ruimte die God geeft en hoe we onze kinderen daarbij grenzen en regels kunnen aanleren. Ook op de tweede ochtend merkten we dat het dan niet zozeer gaat om wat kinderen allemaal moeten leren, maar allereerst wat we als moeders moeten leren.
Het gaat deze morgen over belemmeringen die we als moeder ervaren om grenzen te stellen in het leven van ons kind. In het praatje komt een aantal belemmeringen naar voren met voorbeelden. Herkenbaar voor de deelnemers. Zoals het voorbeeld van een kind dat in de supermarkt goed weet dat het zijn moeder in verlegenheid brengt door kabaal te maken en dat prompt doet. Als moeder kun je dan snel toegeven ‘omdat het dan tenminste stil is’. Natuurlijk weten we allemaal dat het een kortetermijnoplossing is. Maar het is goed om er weer aan herinnerd te worden. En te ontdekken dat meer moeders met grenzen worstelen.
Als je het moeilijk vindt om grenzen te trekken, kan dat ook aan je karakter of geschiedenis liggen. Misschien heb je wel weinig zelfvertrouwen. Het kan helpen om te bedenken: God geeft mij deze taak als moeder. Of ik nu blaak van zelfvertrouwen, of helemaal niet. Als moeder mag ik gehoorzaamheid van mijn kind vragen, op momenten dat het terecht is. Soms moet ik dan mijn eigen onzekerheid niet als leidend nemen, maar de taak die God me geeft.
Een ander lastig punt is dat er veel verschil in grenzen en regels is tussen gezinnen onderling. Wat doe je als een ander kind veel meer tv mag kijken? Het is zinvol om onderscheid te maken tussen principiële zaken (zoals bijvoorbeeld tv-programma’s waarin het bovennatuurlijke centraal staat) en niet-principiële zaken (zoals iets meer snoep).

Delen

In de bespreking worden er weer veel ervaringen uitgewisseld. ,,Mijn kind is pas twaalf en wil al uitgaan. Ik had er nog nooit over nagedacht en moest opeens een beslissing nemen”, vertelt een moeder. Prettig als er andere moeders van oudere kinderen zijn die je meegeven hoe zij daarin een beslissing hebben genomen. Juist als je kind in een klas met niet-christelijke kinderen zit, kun je je soms erg eenzaam voelen. Ook als moeder. Het is goed om dan andere christelijke moeders te ontmoeten en je gesteund te voelen. Soms blijkt een onzekere moeder precies de goede beslissing te hebben genomen, tot verbazing van zichzelf en plezier van de andere moeders. Het is fijn in elkaars wijsheid te kunnen delen.
Ten slotte een prachtige wijsheid over grenzen en regels: ‘Als je ‘ja’ zegt, is je kind meteen blij, al is het voor een korte tijd. Als je ‘nee’ zegt, kan het nog jaren duren voordat je kind er blij mee is...’
i De Moederkring wordt geleid door Janneke Burger en Ria Kuijper en komt nog bijeen op 20 en 27 april. Voorstraat 71 te Franeker. De cursusochtenden zijn los te volgen

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties