Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportdonderdag, 1 april 2010

Wind maakt van keepen écht gekkenwerk

Wirdum - Voetbalkeepers zijn gek, zo wordt wel eens beweerd. Er is zelfs een ‘Keepers-zijn-gek’-Hyvespagina. Met de harde wind over de velden is het ook letterlijk gekkenwerk. Dat bleek gistermiddag wel tijdens een keepersdag op de velden van WWS in Wirdum. Jonge, verwaaide doelverdedigers konden er de fijne kneepjes van het vak leren.

Sido Scholten
,,Wind en regen temperen het enthousiasme van deze kinderen niet”, meent Ale-Geert de Vries, derde doelman van SC Cambuur. Hij is vanmiddag actief als keeperstrainer voor de 48 talentvolle doelwachters in Wirdum.
De wind blaast je op de open velden van WWS bijkans van je sokken. Dat ondervindt keepercoach Maarten Arts aan den lijve. ,,Lekker weer hier in Friesland. Volgens mij waait ‘t hier altijd”, zegt Arts cynisch, terwijl een harde windvlaag hem bijna velt.
Arts werkte onder meer bij FC Utrecht, waar hij Oranje-international Michel Vorm onder zijn hoede had. Zes jaar geleden richtte hij zijn eigen voetbalschool op: Keepersscholen.nl. Hij biedt lessen aan voor jonge doelverdedigers in verschillende delen van het land. Zijn rechterhand in Fryslân is Sierd van der Berg, ex-doelman van SC Cambuur en nu keeperstrainer bij FC Zwolle. ,,We willen een stimulans geven aan het keepen, zodat de kinderen er plezier in blijven houden”, zegt Van der Berg.
Arts is met zijn keepersschool en -trainingen ook in Duitsland actief en hij wil met zijn concept zelfs richting Turkije en Rusland trekken. ,,Ik ben net terug uit Duitsland, heb twee keepersdagen gehouden bij de profclubs MSV Duisburg en Kickers Offenbach. Volgende week zitten we in Heerlen.”
Ale-Geert de Vries en vijf amateurkeepers en -trainers nemen ieder een groep kinderen, variërend in de leeftijd van negen tot veertien jaar, onder hun hoede. Bovendien verzorgt De Vries een demonstratietraining. Voor dat laatste onderdeel had de organisatie eerst VVV Venlo-doelman Dennis Gentenaar in gedachten, maar die is nog herstellende van een ernstige knieblessure. Vervolgens werden Martin Lejsal en Kenny Steppe van sc Heerenveen benaderd, maar ook zij hebben beiden een kwetsuur. Wel komen de Tsjechische en Belgische doelman langs voor een vragenrondje en om handtekeningen uit te delen aan de kinderen.
Daar is Sander Tolman (10), met Heerenveen-tas op de schouder, wel enthousiast over. Hij keept bij E1 van De Sweach uit Beetsterzwaag. ,,Mijn teamgenoten vonden dat ik goed kon keepen, dus ben ik dat maar gaan doen.” Ciaran Oosterhof (9) van FC Wolvega E4 heeft al eens een training bijgewoond die onder leiding stond van Frans Hoek, voormalig keeperstrainer van FC Barcelona. ,,Toen heb ik de finale gehaald. Maar vandaag kan er natuurlijk van alles fout gaan”, toont hij zich realistisch.
Marco Kreeft (9) van de F1 van Leeuwarden zat eerst op judo, voordat hij het keepersvak ontdekte. ,,Ik heb altijd al gekeept, nooit gevoetbald.” Vorige week kwam Marco op het Cambuurplein David Meul tegen, de eerste doelman van Cambuur. ,,Ik zei tegen hem dat ik later misschien wel op zijn plaats zou komen te staan”, klinkt het zelfverzekerd.
Niet alleen jongens zijn van de partij op deze keepersdag. Ook Maureen Cnossen (13) en nog een handvol meiden hebben zich aangemeld. Maureen speelt in Grou bij de meiden-C1 van GAVC. ,,Dit is de derde keer dat ik bij een keepersclinic ben. Het leukste aan keepen is dat je niet hoeft te rennen”, lacht ze. ,,Ik ga vandaag weer goed mijn best doen, maar er zijn altijd betere keepers”, spreekt Maureen uit ervaring.
Maureen hoort bij de groep doelverdedigers, die onder leiding staat van Ale-Geert de Vries. De Vries is streng. Hij duldt weinig ongein, net als zijn collega’s. Er staat dan ook wat op het spel. Tijdens ‘Challengedagen’ als deze kunnen punten worden behaald. Er worden er dit voorjaar in totaal nog tien gehouden elders in het land. De laatste is eind mei. De vier doelwachters (een per leeftijdscategorie) die het landelijk de hoogste score behalen, mogen in de zomer gratis naar een keeperskamp in Duitsland.
De best scorende keepers van Fryslân worden Michael Haitsma (groep 9-jarigen) uit Leeuwarden, Tim Wellinghof uit Drachten (10/11-jarigen), Rutger Rooi uit Heerenveen (12/13-jarigen) en Jaap Gulmans uit Buitenpost (14+). De rest van de kinderen kan zich troosten met de gedachte dat de wind nu eenmaal niet altijd goed staat.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties