Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodinsdag, 30 maart 2010

Politiek pleidooi om vliegbasis in Fryslân te houden
‘Leeuwarden belangrijker dan Volkel’

Leeuwarden - Niet de vliegbasis in Leeuwarden moet dicht als Nederland besluit minder JSF-straaljagers te kopen, maar juist het vliegveld in Volkel. Dat zegt gedeputeerde Adema in een reactie op het Eindrapport Verkenningen dat gisteren is aangeboden. Dat bevat aanbevelingen voor de toekomst van de bases in Fryslân en Noord-Brabant.

In het rapport, van in totaal 317 pagina’s, wordt uitgebreid besproken hoe het Nederlandse leger er na 2020 moet uitzien, en wat voor soort leger betaalbaar is. Een van de adviezen is om niet 85 Joint Strike Fighterstraaljagers te bestellen, maar vijftig. In dat geval kan ook een van de Nederlandse straaljagerbases dicht, een enorme besparing.
In de praktijk gaat het dan tussen de bases in Leeuwarden en Volkel. Op beide zijn nu de squadrons met F-16’s gestationeerd, die op termijn vervangen moeten worden met de JSF. In het rapport staat niet expliciet welke basis beter gesloten kan worden. Maar diverse defensiedeskundigen en politici trokken gisteren al de conclusie dat Leeuwarden de logische kandidaat is: die basis is kleiner, ligt verder van het hoofdkwartier dan Volkel, en bovendien zijn de Friese omwonenden mondiger over mogelijke geluidsoverlast.
Maar gedeputeerde Adema vindt juist dat er goede argumenten zijn om eerder de basis in Volkel te sluiten, dan die bij Leeuwarden. Om te beginnen is er de kwetsbaarheid van de Friese economie. ,,Die zou een enorme klap krijgen als de basis verdwijnt. Dit gaat om meer dan duizend banen. De economie in Brabant heeft een grotere veerkracht dan de onze.”
Verder zijn er tactische en praktische redenen om een basis liever in Leeuwarden te houden. ,,Leeuwarden ligt dichter bij het oefengebied, aan de noordkant van het wad. Bovendien kunnen we de luchtverkeersdruk beter aan. Over Brabant vliegen al de lijntoestellen tussen Schiphol en het Ruhrgebied. Als alle JSF’s dáár komen, wordt het wel heel druk.”
Tot slot gaat het geluidsargument niet op, vindt Adema. ,,Als de JSF echt zoveel lawaai maakt, doet-ie dat in Brabant net zo goed als in Fryslân. Dat we daar goed op letten, maakt onze kansen niet slechter.”

Politieke partijen

Het nieuws dat de vliegbasis Leeuwarden mogelijk in aanmerking komt voor sluiting, zorgde gisteren voor veel ongeruste reacties. Friese Kamerleden als Joop Atsma (CDA) en politieke partijen in zowel de Staten als de gemeenteraad van Leeuwarden spraken hun ongenoegen en zorg uit.
Atsma sust dat het rapport slechts een ambtelijk advies is. Een nieuw kabinet moet eerst nog besluiten daadwerkelijk minder JSF’s te bestellen en pas daarna of er ook een basis dicht moet.
Maar, zegt Adema, zodra er een nieuw kabinet is ,,staan wij vooraan om te pleiten voor het openhouden van Leeuwarden.” De komende paar weken zal Fryslân alle landelijke politieke partijen benaderen. Diverse schaven nog aan hun verkiezingsprogramma. Er bestaat een goede kans dat zij in het sluiten van bases een handige bezuiniging zien, voorziet Adema. ,,Daarom moeten we ze uitleggen waarom de basis zo belangrijk is voor Fryslân.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Hallo redactie,

De basis is voor ons vooral de laatste jaren een bron van zeer zware overlast,helemaal als de wind noord of noordoost is kun je beter binnen blijven, de hele dag door is het lawaai enorm, vooral als er ook wordt doorgestart, en dan hebben we het nog niet eens over de kerosinestank die over het dorp hangt, en die je soms letterlijk proeft. Kleine kinderen staan in het speelkwartier met de handjes voor de oren op het schoolplein als het geweld over hun losbarst, hun trommelvliezen kunnen het lawaai niet verdragen.
Als er zware toestellen staan warm te draaien op de baan naaast Marsum dan trilt ons hele huis, In de zomer op mooie dagen kun je niet genieten van of werken in de tuin.
Wij hebben geen keus, vooral met de dreiging en aanschaf van de JSF is de kans om de woning te verkopen nihil. Ook begrijpen we niet dat in ons land waar we zo zorgzaam met de dieren omgaan en het milieu belangrijk vinden, dit allemaal gewoon doorgaat. Een basis in je achtertuin die zo actief is kan voor de omwonenden, helemaal als de JSF komt, niet meer acceptabel zijn. In Scandinavie zijn genoeg gebieden waar één grote basis alle ruimte zou hebben zonder dat de kwaliteit van leven aangetast wordt,vooral ook met het oog op internationale oefeningen. Als er bij de basis een klacht wordt ingediend krijgen we te horen "u wist toen u er ging wonen dat er een basis was bij Marsum" Dat is waar, maar 38 jaar geleden was de overlast niet te vergelijken met nu in 2010.

Wij willen er niet aan denken wat gaat gebeuren als alles naar Friesland wordt overgeplaatst.

Tineke Rodenhuis-Feenstra.

Tineke Rodenhuis-Feenstra, Marsum - donderdag, 28 oktober 2010


regio
Familieberichten
Advertenties