Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodinsdag, 30 maart 2010

Reis naar Santiago hoort in Sint Jabik te beginnen
Sint Jacobiparochie - Wie vanuit Nederland naar Santiago de Compostella wil wandelen, zou in Sint Jacobiparochie moeten beginnen. ,,Keizer Karel de Grote had het al over de pelgrimsroute van Waddenzee naar Atlantische OceaanĒ, zegt penningmeester Bas Brouwer van het Landelijk Genootschap Sint-Jacob.
Om van het Bildtse plaats hťt noordelijke startpunt voor de pelgrimage te maken opent het genootschap zeer waarschijnlijk een bezoekerscentrum in het voorportaal van de Groate Kerk, zo maakte directeur Gerhard Bakker van stichting Alde Fryske Tsjerken (AFT) gisteren bekend bij de start van de restauratie van de kerk. De officiŽle eerste handeling daarvoor werd verricht door gedeputeerde De Vries, die vanuit een wiebelend bakje de windvaan van de toren verwijderde.
Utrecht Het Landelijk Genootschap Sint-Jacob is een vereniging met negenduizend leden, die zich op allerlei manieren bezighoudt met het pelgrimeren naar Santiago de Compostella. De vereniging heeft al een bezoekerscentrum annex kantoor in een zijkapel van de Janskerk in Utrecht. Daar komen jaarlijks ongeveer veertienhonderd mensen voor informatie over de wandel- en fietsroute.
Er is ook een steunpunt in het Brabante Vessum, waar ongeveer vierhonderd mensen per jaar komen. Zaterdag was een delegatie van het genootschap in de Groate Kerk om de mogelijkheden te bespreken met AFT en met architect Gerben Brouwer uit Beetsterzwaag. Die denkt dat in het voorportaal, dat nu alleen als garderobe wordt gebruikt, perfect een ontvangstruimte gemaakt kan worden. Op de eerste verdieping komt aan weerszijden van het orgel een kleine tentoonstelling. Boven de eerste verdieping kan dan een nieuwe, tweede verdieping komen waar informatie over de pelgrimroute verstrekt kan worden.
Het informatiecentrum komt er alleen als de provincie en de gemeente het Bildt geld geven. Zij besluiten medio juli over de subsidies. De totale kosten worden geschat op een ton.

Groate Kerk gerestaureerd

Bouwbedrijf De Haan uit Dokkum werkt tot november aan de restauratie van de Groate Kerk. Die kost een half miljoen euro. Alde Fryske Tsjerken heeft nog een tekort van 100.000 euro, maar wacht hoopvol op besluiten over subsidies door de provincie Frysl‚n en enkele fondsen. De huurder, stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, wil de restauratie aangrijpen om ook de binnenkant op te knappen, voor ongeveer 250.000 euro. Er is al 75.000 euro binnen van cultuurfondsen en 7000 euro van de dorpsbewoners.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties