Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Geloof & Kerkdinsdag, 30 maart 2010

VU krijgt centrum voor Oosters-orthodoxen
Amsterdam - De Vrije Universiteit in Amsterdam krijgt weer een christelijke stroming onder haar vleugels: de oosters-orthodoxen. Op 28 mei is de presentatie van het Amsterdam Centre for Eastern Orthodox Theology, een nieuw wetenschappelijk centrum.
Het gaat vallen onder de Faculteit der Godgeleerdheid van de VU. Voor het centrum wordt een nieuwe stichting opgericht.
Decaan prof. dr. Wim Janse van de VU legt uit dat er een zelfde constructie is zoals die bijvoorbeeld wordt gehanteerd bij bijzondere leerstoelen. ,,De leerstoel wordt gevestigd aan de VU, maar de financiering vindt wel plaats buiten de universiteit om.’’ Voor het centrum wordt binnenkort ook een gasthoogleraar benoemd.
Het oosters-orthodox centrum is geen seminarie; de oosterse kerken leiden hun geestelijken zelf elders op. Met het initiatief springen de oosters-orthodoxen en de VU in op de groeiende belangstelling voor de oosterse-orthodoxie. Er komen onder meer colleges over liturgie, theologie en iconen. Het nieuwe centrum gaat ook samenwerken met het al bestaande Centrum voor Patristisch Onderzoek (CPO); een initiatief van de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam en de Faculteit Katholieke Theologie (FKT) van de Universiteit van Tilburg.
Op 28 mei komt prof. Andrew Louth, hoogleraar Patristiek en Byzantijnse studies aan de Britse Universiteit van Durham, bij de opening een college geven.
Het aantal ooster-orthodoxen in ons land is niet exact bekend omdat er per jurisdictie - Roemenen, Grieken, Russen, een eigen registratie plaatsvindt en daar geen gemeenschaplijk overzicht van bestaat, zegt Vader Jewsewy van het Russisch-orthodox klooster in Hemelum. ,,Het zijn er in ieder geval enkele tienduizenden. Misschien wel veertigduizend.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties