Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiovrijdag, 12 maart 2010

Provincie Frysl‚n trekt stekker eruit
Cultuurpaleis in Drachten gaat niet door

Drachten - De kans is zeer klein dat er een nieuw gebouw bij De Lawei in Drachten komt voor de clustering van culturele instellingen. De provincie steunt de aanvraag voor een subsidie van negen miljoen euro bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) niet. Daarmee valt een belangrijke financiŽle pijler onder het plan weg.

Gedeputeerde De Vries deelde gisteren aan wethouder Waaijer van Smallingerland mee dat de provincie de subsidieaanvraag bij SNN niet ondertekent. Die handtekening is noodzakelijk om de subsidie te kunnen krijgen.
De gemeente Smallingerland wil in de directe nabijheid van schouwburg De Lawei een nieuw gebouw neerzetten, waar diverse culturele instellingen ondergebracht moeten worden. Centrum voor de Kunsten De Meldij, poppodium Iduna, Museum Smallingerland en de openbare bibliotheek moeten er onderdak krijgen. Aangevuld met de kunstenafdeling van ROC Friese Poort.
De motivatie van de provincie is dat het project Ďniet obstakelvrijí is, en daarmee niet voldoet aan een van de voorwaarden voor subsidietoekenning door SNN. Een obstakel is dat de begroting voor het project, dat in totaal 47 miljoen euro kost, nog niet rond is. Smallingerland draagt dertien miljoen bij. Friese Poort neemt vijftien miljoen voor zijn rekening. Bij het rijk loopt een subsidieaanvraag voor vijf miljoen euro. SNN zou negen miljoen moeten bijdragen. De begroting is daarmee dus niet sluitend; er is een tekort van vijf miljoen.

Parkeerplaatsen

Ook is planologisch nog niet duidelijk waar de 150 extra gratis parkeerplaatsen moeten komen die ROC Friese Poort nodig heeft.
In mei vorig jaar zei toenmalig wethouder Veenstra dat in maart 2010 een definitief go or no go-besluit valt. Dat zal de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Smallingerland moeten nemen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties