Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Sportvrijdag, 12 maart 2010

Leeuwarder basketballers mogen even ruiken aan stunt in Martiniplaza
Groningen is Aris toch weer te machtig

Groningen – De Friesland Aris heeft zich gisteravond vergeten te belonen na een puike wedstrijd in en tegen Groningen. Hoewel de Leeuwarder basketballers lange tijd een redelijke voorsprong verdedigden tegen de slordig spelende lijstaanvoerder, bleek Groningen geheel in de lijn van de eerdere edities over de langste adem te beschikken.

Door Ernst Slagter.
Veel kon en wilde coach Pete Miller zijn mannen na een verhitte strijd niet verwijten. De Amerikaan besefte dat Groningen het resultaat altijd in eigen handen houdt. Heeft de ploeg van trainer Marco van den Berg een goede dag, dan is er vrijwel geen kruit gewassen tegen het geweld van zwaargewichten als Matt Haryasz en Tim Blue.

Groningen – Aris 78-71

Een schande is dat natuurlijk niet, aangezien het budget van Groningen het veelvoudige is van dat van Aris. Een grote tegenslag evenmin, daar de Friezen al verzekerd zijn van een ticket voor de play-offs. Maar de noordelijke derby ligt gevoelig en daarin heeft Aris het – op het debuutseizoen in 2004 in de eredivisie na – het tot nog toe altijd moeten afleggen. De nederlaag van gisteravond in een kolkend Martiniplaza was alweer de 21e op rij.
Rein van der Kamp kon het verlies na afloop niettemin prima relativeren. ,,We hebben goed gespeeld en moeten hierop voortborduren. Je kunt er wel dramatisch over doen, maar we hebben ook nog met een tegenstander te maken. Niet zomaar één, bovendien.” Hij zag dat Aris zich na een felle en sterke opening van Groningen (7-2) oprichtte en het heft in handen nam.
Center Darryl Monroe leek halverwege het eerste kwart even roet in het eigen eten te gooien met een technische fout nadat hij het aan de stok had met Haryasz, maar Aris liet zich niet van de wijs brengen. De ploeg besloot de eerste tien minuten met een mooie driepunter van pointguard Sam Jones en een nipte voorsprong (23-24).
Nieuweling Jones heeft zijn weg binnen het Leeuwarder team razendsnel gevonden en dat verbaasde Van der Kamp – oud-ploeggenoot bij Den Bosch – niets. ,,Sam is een geweldige speler om in te passen. Aan hem hoef je te nooit te twijfelen”, meende de Meppelaar. Jones was overal te vinden en speelde het grootste gedeelte van de wedstrijd sterk, maar was in de slotfase moegestreden.
In het tweede kwart bleef Aris het duel nog gewoon in handen houden. Groningen kwam voor rust niet verder dan één graatmagere driepunter uit twaalf pogingen. Aris stelde daar vijf voltreffers uit elf worpen tegenover. ,,Ik wist van tevoren dat Groningen ongerust was. Dat kon ik aan de kopjes van de spelers en de coach zien. Wij zullen alleen nog harder moeten werken aan de rebounds en de vrije worpen”, legde coach Milller de vinger op de zere plek.
Want hoewel Groningen slap speelde, waren ze wel meester over vooral de verdedigende rebounds. Wat vrije worpen betreft doelde Miller vooral op Keith Spencer, die nog altijd grote moeite heeft om de basket te vinden vanaf de lijn. De basket, omdat de verder prima spelende Amerikaan tot twee keer toe niet eens in de buurt kwam van de ring. Hij zou slechts een van zijn vijf vrije worpen benutten.
Nadat Aris aan het begin van het derde kwart een maximale voorsprong van elf punten (34-45) bereikt had, kwam Groningen alsnog opzetten. Aris werd onrustiger en Bob van den Enden was daar een lichtend voorbeeld van. De jongeling pakte in het eerste deel van de wedstrijd de nodige punten voor zijn ploeg, maar oogde na een sterke rush van de thuisploeg geïmponeerd door het kabaal in Martiniplaza. Toen de laatste periode van start ging stond Groningen alweer voor (56-55) en Miller en consorten wisten toen dat het een lastig karwei zou worden.
De Leeuwarders werden nog wel even in de race gehouden door driepunters van Jones en Craig Moore, die daarmee meteen zijn enige punten van de avond noteerde, maar uitgerekend Matt Bauscher (ex-Aris) velde met een paar vlotte schoten het vonnis alsnog over Aris (74-71). Jones miste enkele seconden voor tijd de laatste kans op een driepunter en Monroe vergreep zich vervolgens aan Blue, waarvoor hij met een onsportieve fout bestraft werd.
Coach Miller maakte zich daar zo kwaad over dat ook hij een technische fout aan zijn broek kreeg. Blue mocht vervolgens aanleggen voor vier vrije worpen en benutte ze allemaal (78-71). ,,Waarschijnlijk hadden we ook niet meer gewonnen als Monroe niet een fout kreeg, maar het gaat om het idee”, vond Miller. ,,We hadden nog kans gehad en dat maakt me kwaad. Aan de andere kant ben ik trots op mijn team. Ze hebben gevochten. En ooit, ooit winnen we hier nog wel eens.”
Groningen – De Friesland Aris 78-71 (23-24, 11-17, 22-14, 22-16). Cijfers Aris. Topscorers: Sam Jones 15, Jayme Miller 14, Rein van der Kamp 13. Rebounds: Keith Spencer 6, Miller 6.
Jayme Miller van Aris torent in een volgepakt Martiniplaza in Groningen boven iedereen uit voor een score. Foto: Henk-Jan Dijks

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties