Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 28 september 2009

Immer omstreden, maar vastberaden om te blijven

Rotterdam - Er was eens een doelman die zich niet liet verjagen. Er kon geen trainer voorbij komen of hij werd weer in zijn ‘hok’ gestuurd. Maar hoe harder de roep om te vertrekken, hoe vaster zijn overtuiging om te blijven. Tot de dag kwam dat hij op de schouders van zijn medespelers van het veld werd gedragen omdat hij zelf besloten had om te verkassen. Zijn naam: Ronald Waterreus. De club: PSV.

Edward Jorna
Inderdaad, bekent Brian Vandenbussche (28) in de catacomben van het Kasteel, het is ook zíjn verhaal. Sinds zijn overgang in 2004 van Sparta naar Heerenveen was hij nooit onomstreden. Eerst was zijn trap abominabel, daarna de ‘hoge bal’ en vervolgens zou-ie alleen maar onrust kweken. Kon-ie het dan nooit goed doen?
In de ogen van Trond Sollied niet. De Noor twijfelde vanaf zijn komst naar Fryslân, vorig jaar zomer, openlijk aan de kwaliteiten van de Belgische sluitpost. En dus kwamen Kenny Steppe, Hans Vonk, Martin Lejsal. Maar wie stond er gistermiddag tussen de palen op Spangen? Juist ‘VDB’.
Het liefst, zegt-ie, wil hij de ontslagen trainer zo snel mogelijk vergeten. Kansloos was de relatie tussen hen geweest. ,,We hebben nooit echt gepraat”, zegt hij. ,,Sollied wilde niet praten. En als we al eens met elkaar spraken leidde dat telkens tot discussies waar we nooit uitkwamen. In de Voetbal International heb ik één keer gereageerd. Toen was het helemaal over. Ik heb anderhalf jaar weggegooid.”
Het missen van de bekerfinale tegen FC Twente, toen Sollied voor de net weer fitte Hans Vonk koos, deed hem pijn, ofschoon hij het zag aankomen. Dat hij deze zomer tot derde doelman werd gedegradeerd sloeg veel harder in. ,,Geen minuut gespeeld in de hele voorbereiding, ik telde niet meer mee.” Maar wat schetste ieders verwondering? In de seizoensouverture tegen Roda JC (0-0) begin augustus stond-ie ineens tussen de palen, want Steppe geblesseerd en Diederik Bangma, reserve-goalie, nog te licht geacht.
Hij deed het en nog dezelfde week presenteerde Heerenveen de Tsjech Martin Lejsal als nieuwe doelman. Hoe Vandenbussche zich eronder voelde? ,,Heel beroerd.” Hij mocht vertrekken, of beter: hij moest vertrekken. Hij kon naar Sparta, naar RKC Waalwijk en hij liet zijn licht her en der in Europa schijnen. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat hij zich niet zou laten verjagen. Want: ,,Heerenveen is een ondanks alles een geweldige club.”
Dat Sollied van het toneel verdween en De Jonge kwam bood Vandenbussche nieuwe kansen. ,,Ik voelde dat ik een doorstart kon maken. De nieuwe trainer sprak direct het vertrouwen in me uit, dat had ik nodig.” De Jonge: ,,Ik heb niets met het verleden te maken. Wat ik zie is een doelman die op de training honderd procent professional is.”
Daar liggen ook zijn enige kansen, weet Vandenbussche. ,,Lejsal is een goede doelman. Aan mij om op de trainingen te bewijzen dat ik beter ben.” En vlak hem daarbij niet uit, want kwam hij al niet eerder, uitgerekend op het Kasteel, terug? ,,Ik kwam erin voor Boy Waterman die geblesseerd uitviel. Ik herinner het me omdat ik Boy nu nog zie huilen.”
De kans dat-ie donderdag in Riga, in het Europa League-duel tegen FK Ventspils, opnieuw speelt is niet ondenkbaar. Lejsal is, zo bekent De Jonge in Rotterdam, al langere tijd niet fit. In het thuisduel tegen FC Twente vorige week zondag kreeg de Tsjech nog het voordeel van de twijfel. ,,Maar nu had-ie de hele nacht niet geslapen. Dat risico wilde ik niet nemen, temeer met Vandenbussche achter de hand.” ,,Ik hoorde vanochtend om kwart voor negen dat ik zou spelen”, aldus Vandenbussche. ,,De trainer stelde in de bespreking heel expliciet dat hij alle vertrouwen in me had. Dat was prettig om te horen.”
En dan wil hij het gesprek beëindigen, Brian Vandenbussche. De vragen die op hem afgevuurd worden rieken, zijns inziens, naar een ‘verhoor’ en daar heeft hij geen trek in.
Zijn contract loopt nog door tot de zomer van 2011. Wie weet kiest hij daarna zijn eigen weg en krijgt hij nog een groots afscheid ook. Hoe dan ook, tot dat moment zijn ze nog niet van hem af.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties