Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportmaandag, 28 september 2009

‘Je moet een tik hebben om 30 tot 35 uur te dammen’

Ton Sijbrands heroverde vorige week het wereldrecord blindsimultaandammen. De 59-jarige grootmeester had 42 uur nodig om achttien van zijn 28 partijen te winnen. Bijna twee dagen achter elkaar dammen, is dat eigenlijk wel gezond?

Ebbo de Jong, mede-organisator wereldpoging en oud-voorzitter KNDB :
,,Iedere vorm van topsport is ongezond. Ook deze wereldrecordpoging is topsport, absoluut. In ons leven heerst nu eenmaal de drang naar beter. Altijd moet iemand een ander weer overtreffen. Dat kan niet altijd gezond zijn. Zulke prestaties vergen veel voor een mens. Aan de andere kant is dit een denksport waarbij je fysieke en mentale gesteldheid goed moeten zijn. Je moet je lichaam gezond hebben om je geest gezond te houden. Als de geest niet gezond is hoef je hier niet aan te gaan beginnen. Wat dat betreft is Sijbrands topfit.”
Douwe Draaisma, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen:
,,Er is op dit gebied niet echt gedocumenteerd bewijs dat blindsimultaandammen ongezond zou kunnen zijn. Ik heb wel verhalen gehoord van schakers die helemaal krankzinnig werden en soms drie dagen erna niet konden slapen. Maar dat zijn meer romantische verhalen.”
,,Ton Sijbrands gaat heel methodisch te werk. Op alle borden heeft hij vaste openingszetten en daarbij varieert hij op elk bord. Het is als een liedje: als je je de eerste zin weer herinnert, ken je het hele liedje weer. Sijbrands heeft dat met dammen; hij weet bij elk bord het begin, zodat-ie weet hoe hij verder moet spelen.”
,,Hij heeft een heel goed geheugen om alle codes op te slaan, maar dat heeft geen effect op andere taken van zijn hersens. Alleen de echte grootmeesters kunnen dat. Erno Prosman (de vorige wereldrecordhouder, red.) kon dat niet, maar waarschijnlijk gebruikte hij andere tactieken.”
Douwe de Vries, evenementarts bij de wereldrecordpoging:
,,Je moet een tik hebben om 30 tot 35 uur te gaan dammen. Het is een goede uitdaging en als Sijbrands die uitdaging aan wil gaan dan moet hij dat doen. Het is niet goed voor je, maar zeker niet ongezond. Overigens moeten ook de tegenstanders van Sijbrands het vol zien te houden, dus ik ben er niet alleen voor Sijbrands. Van die mensen wordt er ook veel gevraagd. Die zitten ook uren naar een bord te staren. Er zijn ook mensen die 24 uur gaan hardlopen. Zulk soort dingen houd je altijd. Maar ongezond is het niet, er is constant iemand die een oogje in het zeil houdt. Er kan weinig misgaan.”
Harm Wiersma, vijfvoudig wereldkampioen:
,,Gezondheid is natuurlijk betrekkelijk. Het is moeilijk aan te geven of zo’n recordpoging ongezond is, maar het is wel zo dat de omstandigheden waarin het gebeurt veel invloed hebben. Ik heb eens zoiets gedaan op een drukke plaats met veel lawaai om me heen. Dan is het uiteraard veel moeilijker. Dit is een uitstekende prestatie, ik wil de recordpoging absoluut niet afkraken. Maar ik vind dat je ook kritisch ernaar moet kijken. Als ik het zou organiseren, zou ik sommige dingen anders doen. Ik vind dat het wel erg lang duurde, volgens mij is een aantal tegenstander gewoon gestopt omdat ze er geen zin meer in hadden. Het wordt wat overdreven, na tien pogingen geloof ik het nu wel.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties