Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 28 september 2009

‘Geheim van Feenstra Flyers was toen het totale pakket’
Bij de start van het ijshockeyseizoen komen bij menig liefhebber van deze sport de herinneringen aan de periode 1977 tot 1983 weer boven. Het tijdperk dat Feenstra Flyers bekerwinnaar werd én landskampioen Tilburg versloeg. De Friezen prolongeerden de titel zes keer. Met zeven kampioenstitels op rij is Feenstra Flyers tot nu toe nog altijd recordhouder in de Nederlandse ijshockeygeschiedenis. In die zeven jaar lukte het alleen Bisschop Amsterdam in het seizoen 1979-1980 een keer de beker te winnen.
Feenstra Flyers bestond in die periode uit een groot aantal Nederlandse Canadezen, mannen als Brian de Bruyn, Frank van Soldt, Jack de Heer, Leo Koopmans, Ted Lenssen en natuurlijk speler/coach Larry van Wieren .
,,Die tijd was fantastisch”, zegt Van Wieren. ,,De sfeer was mooi, de resultaten waren goed. Het geheim van het succes van de Feenstra Flyers was toen het totale pakket. We hadden een prima sponsor, een goede ploeg en goede begeleiding. Iedereen wilde ook zijn best doen voor de ander. Ik was dan wel speler-coach, maar ik zag mezelf niet als de absolute leider.’’
In het seizoen 1976-1977 was het team dat aan het einde van de competitie bovenaan stond, ook gewoon de kampioen van Nederland. Zowel de finale voor de landstitel als de strijd om de beker ging tussen Heerenveen en de regerend landskampioen Tilburg. Feenstra Flyers won. Jack de Heer, die dat seizoen overkwam van Tilburg, was de absolute topscorer met 56 doelpunten en 76 assists in 38 wedstrijden.
De jaren daarna ging de strijd op het ijs vooral tussen Feenstra Flyers en Bisschop Amsterdam. In het seizoen 1979-1980 eindigde het onderlinge duel in Heerenveen met 8-4 voor de thuisspelers.
Larry van Wieren (3 mei 1951 in Bolsward) was de center in de legendarische aanvalslijn met Jack de Heer en Jan Janssen. Deze drie ijshockeyers vormden samen een plaag voor elke tegenstander.
De Bisschop won in het seizoen 1980-1981 de beker met drie punten voorsprong op Feenstra Flyers. In de competitie eindigden de Amsterdammers eveneens als eerste en kwam Heerenveen uit op de vierde plaats. In de play-offs gingen de Friezen toch door naar de finale en versloegen Tilburg in drie wedstrijden.
Van Wieren speelde zijn laatste wedstrijd voor Feenstra Flyers in 1984. Toen Feenstra Verwarming zich terugtrok als sponsor, keerde Van Wieren na het seizoen 1984/1985 terug naar Canada. ,,Heimwee naar de tijd van Flyers heb ik niet gehad. Ik ben daarna drie jaar voor Feenstra gaan werken in Amerika en later ben ik bondscoach geworden. Je sluit op een gegeven moment een periode af.’’
In januari 2005 was Van Wieren even terug op het oude nest. ,,Het was net alsof ik nooit weggeweest ben, ook al is daar wel veel veranderd. Het is moeilijk te beschrijven, maar het voelde alsof ik weer thuis kwam. Heel gek. De periode bij Flyers zal me altijd bijblijven. Alleen al die Europese wedstrijden. En met het Nederlands team speelden we bij de top van de wereld, mede door de inbreng van zeven of acht spelers van Flyers. Het is een deel van mijn leven, want ik heb hier zoveel meegemaakt.”
i Dit is de zesde aflevering van de Friese sportcanon, waarin de sportredactie van het Friesch Dagblad sporters, wedstrijden, sportmomenten en bestuurders een plaats geeft. Suggesties of opmerkingen? Mail naar sport@frieschdagblad.nl of bel: 058-2987675.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties