Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 28 september 2009

Harkema wint slag om de Wlden

Harkema - Noem twee dorpen in de Wlden waar een n voor allen, allen voor n-mentaliteit heerst en je komt uit bij Harkema en Zwaagwesteinde. Noem twee roemruchte zondagclubs uit de Wlden en je komt uit wederom uit bij Harkema en Zwaagwesteinde.

Gerard Bos
Zet ze bij elkaar in de competitie en je hebt de slag om de Wlden. Een confrontatie die bol staat van historie en aloude rivaliteit. En die gistermiddag gewonnen werd door Harkema Opeinde. Met overmacht.

Harkema - Zwaagwesteinde 7-2

De mensen die er bij waren zullen het er over tien, twintig jaar vast nog wel eens over hebben. Want zo gaat dat bij deze derby: elke ontmoeting heeft zijn eigen verhaal. En dus valt er genoeg over op te tekenen. Zeker langs de lijn, waar niet alleen het voetbal, maar vooral herinneringen aan vervlogen tijden de boventoon voerden.
,,Sa giet dat, weet Kees Veenstra. De aanvaller, gisteren een plaag voor de defensie van de streekrivaal, kan het weten als rasechte Harekiet. ,,San wedstryd tsjin De Westereen, dr libbest dochs krekt wat oars nei ta dan oare wedstriden.
Het is echter wel anders dan vroeger, meent Ronnie Pander. De oud-speler van Heerenveen, die enkele seizoenen geleden terugkeerde bij zijn cluppie, speelde weliswaar niet of nauwelijks in zijn leven tegen Zwaagwesteinde, maar kent genoeg verhalen van weleer. ,,It wie net sa dat hjoed de fonken dr of spatten. Oan de oare kant: dat sjochtst tsjinwurdich dochs al net mear san soad yn in streekderby. It is fansels foar de minsken yn Harkema, foar de klup en foar s as ploech moai dat we sa dik winne. Mar we wiene fuotbaljend ek echt better. It like my wol fertsjinne.
Iedereen kon zien hoe de thuisclub in de tweede helft oppermachtig was tegen de gasten. Dat terwijl de mannen van trainer Erik Katje nog wel goed aan het duel waren begonnen. Veenstra opende weliswaar de score, maar daarna sloeg Zwaagwesteinde binnen korte tijd tweemaal toe, 1-2. Nadat Harkema dat via Hilbrand Benedictus en Marco van Houten weer had omgebogen tot 3-2, liep de thuisclub alleen maar verder uit.
Ook was er spektakel langs de lijn, want scheidsrechter Wiecher Stoetman en Zwaagwesteinde lagen enkele malen in de clinch over buitenspelsituaties. De arbiter keurde eerst onder meer een doelpunt af en liet later bij een Harkema-goal (4-2) juist grensrechter Sietse van der Wijk staan. Die vlagde voor buitenspel. ,,Maar dat was het niet, het scheelde wel vijf, zes meter, gaf de scheidsrechter na de wedstrijd zijn visie. ,,It wie btenspul, bleef de vlaggenist na het duel herhalen. Hij voelde zich niet serieus genomen en gooide letterlijk de vlag er bij neer. Die raakte de arbiter (,,dat wie net de bedoeling) die het duel daarop enkele minuten stil legde. Daarvr was namelijk ook al een grensrechter vervangen, door alle consternatie.
Een en ander werd in de kiem gesmoord, maar wel weer zon typische derby-herinnering erbij voor de verhalen over de confrontaties van weleer. Want die zijn er te over. Bijvoorbeeld die over klompen. ,,Want yn s tiid, aldus een Harkema-supporter, ,,giene we noch wol ris op e fyts nei De Westereen rjochting Jan van Kammen en dy. Mar ik sil dy fertelle, dan hiene we de klompen mei yn de fytstas. Dan witsto wol gench, tink?
Bij Zwaagwesteinde hadden ze gisteren heel andere dingen aan hun hoofd. Want de ploeg werd weggespeeld na de pauze, waardoor Van Houten, Benedictus, Jan Kooistra en opnieuw Veenstra de score naar een duizelingwekkende 7-2 tilden. Pijnlijk, zker voor doelman Sjoerd Veenstra. Een Harekiet die onder de lat staat bij Zwaagwesteinde.
,,Wolst net fan Harkema ferlieze, hielendal net ast hjir sels t it doarp komst, schudde de vorig seizoen van Surhuisterveen - ook al zon streekrivaal - overgekomen keeper. ,,Witst hoe it dan giet nei san ferlies: dan krijst grappen as hasto wol in fiskfergunning? en sa. Ek de minsken achter de goal hiene al de gek mei my. Ach, it heart der ek by, fansels. Moat kinne.
Hij zal er s nachts niet wakker van liggen. ,,Want nachts moatst sliepe. Vertrouwen heeft hij wel in de ploeg. ,,We koene yn de earste helte goed meikomme. Mar Harkema hat in libbensgefaarlike oanfal mei mannen as Veenstra en Van Houten. It is in dik ferlies miskien, mar we moatte de kop der by hlde. Punten pakke mei dit jonge team en net noch ris degradeerje sat s ferline jier al wol oerkaam is, aldus de 23-jarige doelman.
Harkema daarentegen kijkt naar promotie. ,,Ik fyn dat we kampioen wurde moatte. Of twadde wurde. Wy wolle nei de twadde klasse en dr ha we de ploech ek neffens. De sfear is goed, it rint ek lekker. En dat klopt, want door de prestigieuze en overtuigende zege in de streekderby zijn de groen-gelen de nieuwe koploper in de derde klasse A.
Harkema Opeinde - Zwaagwesteinde 7-2 (3-2). 24. Kees Veenstra 1-0, 25. Hette Visser 1-1, 35. Hilbrand Benedictus 2-2, 45. 3-2 Marco van Houten, 54. Van Houten 4-2, 63. Benedictus 5-2, 71. Jan Kooistra 6-2, 81. Veenstra 7-2. Scheidsrechter: Stoetman.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties