Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Economiemaandag, 28 september 2009

Aardappeloogst staat stil door langdurige droogte
Leeuwarden - Telers van consumptieaardappelen hebben de oogst van dit gewas stilgelegd. Door de droogte zitten er te veel harde kluiten in de grond die kunnen zorgen voor beschadigingen van het gewas. De pootaardappelen, het overgrote deel van de aardappelen die in Fryslân worden geteeld, zijn intussen uit de grond.
Voor de boeren die consumptieaardappelen telen, zit er niets anders op dan wachten op voldoende regen. ,,Er zijn maar een paar gebieden waar beregend mag worden”, zegt woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,Rond Minnertsga zijn enkele bruinrotvrije gebieden. Daar wordt beregend om de oogst mogelijk te maken. Dat is maximaal 15 procent van het totaal. Andere boeren moeten afwachten.” In de Flevopolders zitten ook nog veel consumptieaardappelen in de grond.
De aardappelen hebben door een goed groeiseizoen veel droge stof. Dat werkt nadelig bij de oogst omdat er dan nog eerder blauwe plekken kunnen ontstaan.
De boeren hebben volgens Hiddema in ieder geval vijftien millimeter regen nodig. Volgens de meest recente verwachtingen zal dat er de komende tijd niet komen. ,,Vijf millimeter is onvoldoende. Dan komt het niet onder in de rug waar de aardappelen zitten. En met de verwachte wind en de zon zijn die enkele millimeter zo weer weg.” Er is geen reden voor grote zorgen. De akkerbouwers hebben nog voldoende tijd om de laatste aardappelen uit de grond te halen. ,,Maar dan moeten we niet een natte herfst krijgen.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties