Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 4 september 2009

Hervormde kerk van Foudgum
De kerk waar Piet Paaltjens op de kansel stond

Foudgum - Ruim 240 kerken doen deze zomer mee aan het open kerkenproject Tsjerkepaad. De kerken tonen niet alleen hun historie als bedehuis, ze presenteren zich ook als gastvrije ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad wekelijks een portret van een van de kerken die meedoen. Vandaag de hervormde kerk van Foudgum. Door Lodewijk Born.

Aan het woord is Grytsje Tania-Sijens (49), penningmeester van de plaatselijke commissie van de kerk die eigendom is van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Heeft de kerk al eerder meegedaan met Tsjerkepaad?
,,Het is voor Foudgum het tweede jaar dat we aan Tsjerkepaad meedoen. In 2008 was de kerk hier voor het eerst open in de zomermaanden met Tsjerkepaad. We zijn gaan meedoen omdat we het een mooi initiatief vinden en meer mensen zo de gelegenheid hebben om de kerk te bekijken. Gemiddeld komen er zo’n 10 tot 15 mensen. We dachten eerst: ‘wat is dat weinig’, maar toen we hoorden dat dat op veel andere plekken ook zo’n aantal was waren we wel gerustgesteld.”
Is de kerk van Foudgum ook buiten Tsjerkepaad een open kerk?
,,Bij de kerk hangt een adres waar men de sleutel kan halen als er niemand is. Dus er is altijd een mogelijkheid om de kerk te bekijken. Verder is de kerk niet opengesteld.”
Hoeveel vrijwilligers zijn er betrokken bij Tsjerkepaad in Foudgum?
,,In Foudgum hebben we vijf vrijwilligers voor Tsjerkepaad. We zijn de hele periode open, van juli tot en met half september. Er zit altijd een vrijwilliger op zaterdag. Die kan mensen wat vertellen over de kerk.”
Uit welk jaar stamt de kerk?
,,De kerk - het schip - is van 1808 en herbouwd op de plek waar eerst een andere kerk stond. Die kerk was echter zo bouwvallig dat deze afgebroken moest worden. Het is een eenvoudige kerk met ongeveer tachtig zitplaatsen. Hij is ook sober ingericht. De toren is deels uit de periode rond 1200. Hij is wel verschillende keren gerestaureerd met nieuwe stukken, ook omdat de toren scheef stond. De kerk bevindt zich in een redelijk goede staat. Alleen binnen is de lambrizering op sommige plekken verrot. Dat willen we graag nog restaureren.”
Wat is er bijzonder aan de kerk ?
,,De kerk van Foudgum trekt redelijk wat belangstelling omdat Piet Paaltjens - het pseudoniem van de Nederlands dichter en predikant François HaverSchmidt (14 februari 1835 -19 januari 1894) - hier predikant is geweest. In zijn boeken schreef hij ook met regelmaat over het dorp Foudgum. Mensen die zijn werk kennen, vinden het dan mooi om te zien waar hij woonde en op de preekstoel stond. Sommige bezoekers komen zelfs speciaal omdat dit een HaverSchmidt-kerk is. In de kerk hebben we een vitrine staan met wat boekjes van hem. Dat levert veelal wel reacties of een gesprek op.”
,,De kerk heeft sinds 1924 een kabinetorgel. Het komt oorspronkelijk uit Enkhuizen en is een Hageman-orgel en gebouwd in omstreeks 1775.”
Wordt er nog gekerkt?
,,Op de eerste en de derde zondag van de maand is er een kerkdienst. De Protestantse Gemeente Foudgum-Raard-Bornwird huurt de kerk van de plaatselijke commissie.”
Zijn er nog bijzondere activiteiten?
,,Als commissie houden we diverse culturele activiteiten in de kerk zoals concerten of lezingen. Binnenkort komt Jankobus Seunninga, bekend van Pigmeat, voor een optreden naar de kerk. Met dergelijke activiteiten proberen we de kerk een plaats te laten behouden voor en in het dorp.”
Wat zijn de openingstijden van Tsjerkepaad?
,,De kerk van Foudgum is morgen open van half twee tot vijf uur. We doen ook op de zaterdag van het Open Monumentenweekend van 12 september nog mee.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties