Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiovrijdag, 15 mei 2009

Zwaluwen ontheemd in Hindeloopen
Hindeloopen - De zwaluwen die jaar in jaar uit in Hindeloopen hebben genesteld, komen dit jaar in hun zomerstad terug zonder hun vertrouwde nestruimte aan te treffen. De huiszwaluwen (wytgatsswellen) nestelden altijd onder de dakranden van de woonwijk Stadsweide/Weidestraat, maar die huizen zijn inmiddels gesloopt.
Onder de randen nestelden minstens tweehonderd broedpaartjes, soms wel 27 aan één gevel. Hiermee was de Hindelooper zwaluwkolonie de grootste van Nederland.
De bewoners van de huizen hebben allemaal ruim van tevoren vervangende woonruimte gekregen, maar met de zwaluwen was aanvankelijk geen rekening gehouden in de nieuwbouwplannen.
Vogelliefhebbers trokken hierover aan de bel bij de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). De Commissie Broedzorg van de BFVW onderkende het probleem, en beloofde vijf zwaluwtillen neer te zetten in Hindeloopen.

Horizontaal

Deze tillen - zeven meter hoge palen met een huisje voor vijftig nesten erbovenop - staan er nog steeds niet. Op sommige plaatsen is de fundering wel aangebracht in de grond, elders liggen palen horizontaal te wachten op montage, en van de huisjes is nog niets te bekennen.
Dezelfde vogelliefhebbers die streden voor de komst van de zwaluwtillen, trekken nu opnieuw aan de bel bij de BFVW. Sinds maart melden zich geregeld zwaluwen van de voormalige kolonie, maar die vliegen wat verdwaasd boven de stad. Een klein aantal paartjes heeft op eigen kracht vervangende nestruimte gevonden, maar het merendeel is verdwenen.
De Hylpers vrezen dat er een definitief einde komt aan de zwaluwkolonie in hun stad.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties