Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Cultuurvrijdag, 15 mei 2009

‘Werther’ en de liefde vanuit het hart
Wiggele Wouda
De liefde. De grote en de kleine liefde. De pijnlijke liefde. De alles overheersende liefde, de verboden liefde, de gefrustreerde liefde, de stille liefde, de onbeantwoorde en de alles verzengende liefde. Ki-lo-me-ters boeken zijn erover geschreven en net zoveel films, toneelstukken, gedichten, songs en videoclips zijn over haar gemaakt. Zij is de motor van ons bestaan. Maar soms wordt die motor aangedreven door een brandstof die de passie, het innerlijke vuur van verlangen, ook onbeheersbaar maakt. De ratio steekt dan eenvoudigweg haar middelvinger op en laat met een noodgang het gevoel met jou aan de haal gaan met alle gevolgen van dien. ,,Genot wordt dan een treurnis”, zegt één van de acteurs van de jongerentoneelgroep ’n Meeuw in hun nieuwe voorstelling Werther. Tja, wat dan?
Toen Johan Wolfgang von Goethe zijn briefroman Die Leiden des jungen Werther in 1774 publiceerde, een roman waarop dit toneelstuk is gebaseerd, kon hij niet bevroeden dat dit boek zo’n dramatisch succes zou worden. Elke verliefde romanticus herkende zich in de jonge Werther en hij - maar ook zij - begreep maar al te goed de uitweg op de onbeantwoorde liefde die hij verkoos, namelijk de zelfdoding als ,,ultieme opening van de levensaderen voor de eeuwige vrijheid”.
In de voorstelling Werther wordt deze roman niet nagespeeld, maar hij wordt prachtig gebruikt om het fenomenale liefdesproces te schilderen binnen de atmosfeer van de Blokhuispoort. De drie jonge acteurs - Bart Harder, Eva Meijering en Lisa Frenkel - spreken weliswaar met één mond, wat een intrigerende en moderne toegevoegde waarde is voor het origineel door de synthese van de hetero- en homoliefde, maar kleuren elk het liefdespaneel in op een zeer unieke en persoonlijke wijze.
De manier waarop zij met de teksten omgaan, komt bij je binnen en laat je gedachten teruggaan naar de tijd toen jij die verliefde jongeman was. Maar hun spel schudt je even later wel weer wakker, omdat ze dat zo intens gevoelig en overtuigend uitvoeren in die kille maar o zo drukkende gevangenisgang. Op mijn middelbare school was deze briefroman van Goethe tijdens de lessen Duits een ware crime; had graag deze uitvoering toen willen zien, lezen en ervaren.
De ontleding van de hoofdpersoon Albert die zijn bestaan als ,,bruikbare jongeman” verliest door zijn diepe gevoel voor de mooie en onbereikbare Lotte, weet het drietal haarscherp neer te zetten. De ontreddering, de pijn, de beklemming van het onbestemde en de ontsnapping daaruit, zijn gevoelens waar de waarachtigheid vanaf spat. Buitengewoon knap en professioneel acteerwerk van deze jonge en prachtige spelers.
Werther is niet alleen op hun lijf geschreven, maar ze zijn er ook mee doordrongen en dat voel je vanaf het allereerste moment. Er gebeurt wat, een siddering die toneel zo mooi maakt en waar regisseuse Jellie Schippers met deze uitvoering haar vingers achter heeft gekregen. Tryater hoeft niet ver te zoeken om echte talenten te vinden.
i ‘Werther’ door jongerentoneelgroep ’n Meeuw in de Blokhuispoort in Leeuwarden, 60 bezoekers (uitverkocht)

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties