Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiovrijdag, 15 mei 2009

Zestienjarige vmbo’er uit Feanwâlden dit jaar nieuw op christelijke mavo De Saad in Damwâld
Dana begint zonder zenuwen aan haar examens

Voor 7904 Friese middelbare scholieren beginnen maandag de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Dana Drenthe uit Feanwâlden, ze kwam in de examenklas pas op De Saad in Damwâld.

Door Anco Born.
Ik ga alleen leren voor onderwerpen die echt moeilijk zijn.” Voor de zestienjarige vmbo-leerlinge Dana Drenthe uit Feanwâlden beginnen de examens komende dinsdag. Met nog een paar dagen voorbereiding heeft ze nog helemaal geen last van zenuwen.
Dana: ,,Ik begin met Nederlands, dat komt helemaal goed. Daar sta ik zelfs een acht op, net als op geschiedenis. Daar ga ik ook niet extra voor leren. Het ging het afgelopen jaar goed, dan moeten de examen mij ook lukken. Geschiedenis is een van mijn favoriete vakken. Ik vind het mooi te weten wat er vroeger allemaal gebeurd is.”
Ze maakte vorig jaar de overstap van het Piter Jelles in Leeuwarden naar De Saad in Damwâld. ,,Ik ben erg tevreden met de stap van havo-3 naar vmbo-4. Mijn cijfers in de derde waren niet hoog genoeg om over te gaan naar havo-4 en ik had niet de juiste mentaliteit om de onvoldoendes weg te werken.”

Extra uitleg

,,Toch kon ik door naar vmbo-4 omdat mijn onvoldoende niet erg zwaar waren. Het mooie is dat ik zo niet een jaar bleef zitten. Het is een goede zet geweest, ik kreeg op De Saad de extra uitleg die ik miste.”
De komst in een nieuwe klas leverde haar weinig problemen op. Dana: ,,Ik kwam in een klas waar mensen elkaar al goed kenden, dat was lastig, maar gelukkig zat er ook een aantal meiden dat ik al kende. Ik werd heel snel opgenomen in de groep.”
Per examen berekent Dana precies wat voor cijfer ze mag halen om te slagen. ,,Om op alle vakken minimaal een 5,5 te staan moet ik vooral goed scoren op scheikunde en economie. Dat zijn ook de vakken waar ik het meeste moeite mee heb.”
,,Bij scheikunde vind ik vragen over moleculaire stoffen en het berekenen van een massa het moeilijkste. Het belastingsysteem moet ik voor economie leren, maar dat vind ik nog steeds onbegrijpelijk. De afgelopen tijd heb ik extra hard voor scheikunde gewerkt om alsnog een voldoende te staan. Aan het begin van het jaar stond ik daarop nog een zware onvoldoende.”
Toch heeft ze veel vertrouwen in de goede afloop van haar examens. ,,Ik sta nu geen onvoldoendes, dat geeft me genoeg vertrouwen dat ik de examens aan kan.” Stress ziet ze wel bij andere klasgenoten. ,,Er hangt veel van de examens af maar ik schiet niet snel in de stress, ook nu niet.”

Onderwijsassistent

Dana weet precies wat ze na haar examens gaat doen. ,,Volgend jaar ga ik studeren voor onderwijsassistent aan de de Friese Poort in Leeuwarden. Ik wilde eerst kleuterjuf worden, daar droomde ik altijd al van, maar na mijn maatschappelijke stage ga ik toch voor het basisonderwijs. Ik heb dertig uur meegelopen met een kleuterjuf en dat was anders dan ik verwachtte. Oudere kinderen zijn minder schattig maar met hen kun je beter praten, dat vind ik een stuk leuker. Maar eerst de examens, ik ben nu al benieuwd naar de uitslag.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties