Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Donderspeech helpt Zwaluwen verder

Leeuwarden - Er was in de pauze een donderspeech van coach Johan Grootte voor nodig, maar Leeuwarder Zwaluwen is er gisteren in geslaagd de kans op promotie naar de eerste klasse levend te houden. De ploeg verdedigde in de return tegen LTC een 1-0 voorsprong, maar bakte er aanvankelijk niets van. Uiteindelijk kwam het toch nog goed.

Gerard Bos
Nauwelijks bekomen van de totale ommekeer in de wedstrijd, met het gewenste resultaat tot gevolg, slaakte Grootte kort na afloop een diepe zucht. Of het goed was voor zijn hart, luidde de vraag vervolgens. De trainer van Zwaluwen bolde de wangen, perste er wat lucht uit en schudde het hoofd. ,,Niet echt. Maar we zijn door. Wát een wedstrijd.”

Leeuwarder Zwaluwen - LTC 1-1

Sprankelend voetbal was het niet wat de beide tweedeklassers lieten zien in Leeuwarden. Toch werd de return in de strijd om een plaats in de tweede ronde van de nacompetitie er eentje om niet snel te vergeten. Dat kwam door de manier waarop het duel zich ontspon. LTC was heer en meester voor de pauze en niets leek bij een 0-1 voorsprong voor de Assenaren een simpele uitoverwinning in de weg te staan. Hoe anders was dat in de tweede helft: De Leeuwarders slaagden er in om op gelijke hoogte te komen en speelden het duel daarna goed uit. De beloning: een dubbele ontmoeting met Olympia’28 in de volgende ronde op weg naar eventuele promotie naar de eerste klasse.
Drie kwartier lang leek die verder weg dan ooit. Want in de eerste helft was Zwaluwen geen schim van de ploeg die zaterdag in Drenthe nog met dezelfde score de heenwedstrijd had gewonnen. Welgeteld nul doelpogingen waren er namens de Leeuwarders in de eerste helft. LTC kreeg daarentegen twee handen vol kansen. De vraag drong zich op hoe de Leeuwarders er in waren geslaagd om zaterdag de nul te houden tegen de Assenaren.
Die speelden voor rust stukken beter dan in de thuiswedstrijd, precies waarvoor Grootte al had gewaarschuwd. De rekenmachine in huize-Grootte had vooraf namelijk haar waarde bewezen. De coach kwam bij het optellen van de resultaten in uitduels van LTC tot de ontdekking dat maar liefst 25 van de 46 door de ploeg in de competitie behaalde punten op vreemde bodem werden gepakt. ,,Met een doelsaldo van 26 voor en 5 tegen”, wist Grootte.
Geen wonder dat de gasten er in de rust vrij eenvoudig met de overwinning vandoor leken te gaan. Met de nadruk op leken, want het liep net even anders. Toch had de wedstrijd bij rust al beslist moeten zijn. Er was een armada aan aanvallen van de Assenaren, die keer op keer als een warm mes door de Leeuwarder boter sneden. Gelukkig voor Zwaluwen - dat nauwelijks over de middenlijn - kwam bleef het bij één tegentreffer.
Dat was nog een hele opluchting. Want de 0-1 viel al in de vijfde minuut van de wedstrijd, waarmee de betere uitgangspositie van Zwaluwen na de heenwedstrijd dus al meteen teniet was gedaan. David Modderman scoorde namens LTC uit een voorzet van Johan van Dijk. Die kon vrij op de Zwaluwen-goal aflopen nadat Michel Grendel de bal knullig had verspeeld.
Zwaluwen mocht even later niet klagen dat Joop Rinsma’s tackle op de doorgebroken Marcel Lubberts slechts met geel in plaats van rood werd bestraft. Van de vele kansen op 0-2, had Herman Timmer vervolgens voor de gasten de beste: zijn kopbal belandde echter op de lat. Wat Zwaluwen er aanvallend tegenin bracht? Vrij simpel: niets. Zelfs geen fatsoenlijke aanval.
En dus wist iedereen, spelers incluis, wat er in de rust zou gebeuren in de kleedkamer van de Leeuwarders. Het donderde en bliksemde, Grootte maakte daar na afloop geen geheim van. ,,Ik heb onder meer gezegd dat ik me zelfs afvroeg waarom ik in vredesnaam mijn contract had verlengd met zo’n ploeg. Ik miste passie, een stukje beleving. Ik ben er op een gegeven moment maar even uit gestapt (uit de kleedkamer, red) en ben een stukje gaan wandelen”, gaf de coach naderhand blijk van de manier waarop hij zijn spelers had willen raken in de pauze. De ‘strategie’ miste vervolgens zijn uitwerking niet.
,,We hebben flink op onze donder gekregen”, knikte Zwaluwen-spits Mark Kleefstra. ,,En terecht, want het was helemaal niets in de eerste helft. We speelden te veel de lange bal, liepen achteruit. Niet best. Maar na rust hebben we de rug gerecht. Daarvoor verdient iedereen een compliment.”
De spits zelf was de man die de 1-1 binnen prikte. Letterlijk en figuurlijk. In een klutssituatie in het strafschopgebied van LTC belandde de bal halverwege de tweede helft in een woud van benen. Het was de lange Kleefstra die attenter was dan de hele LTC-defensie bij elkaar: hij zette zijn grote teen tegen het leer en scoorde van dichtbij.
Het was de beloning voor hoe Zwaluwen uit de kleedkamer kwam. Want met invaller Stefan Brouwer als gouden wissel - hij was op de rechtervleugel na rust een plaag voor de Asser verdediging - zette Zwaluwen vanaf het begin druk op de goal. Een donderspeech en vijftien minuten pauze verder, was het spelbeeld honderdtachtig graden gedraaid.
Met de 1-1 op het scorebord werd LTC steeds wanhopiger. Er was niets meer over van de vileine aanvalsmachine die voor rust als een ware tsunami de verdediging van de thuisclub overspoelde. ,,Na rust hebben we wél gevoetbald”, zag Grootte. ,,En dan zie je wat passie kan doen met een ploeg. Het was er in de tweede helft wel. Fantastich, wat een ommekeer. Ongelooflijk. En weet je wat het mooie is? Zo houden we kans op een finale tussen Zwaluwen en Blauw Wit”34 om een plaats in de eerste klasse. Dat zou mooi zijn."
Het zou zomaar kunnen. En niemand die daar na 45 minuten nog een cent voor had durven geven.
Leeuwarder Zwaluwen - LTC 1-1 (0-1). 6. David Modderman 0-1, 66. Mark Kleefstra 1-1. Scheidsrechter: Dijkman (Meppel). Gele kaart: Joop Rinsma, Thomas Visser, Mark Kleefstra (Zwaluwen), Herman Timmer, Marcel Lubberts (LTC). Eerste wedstrijd 1-0, Zwaluwen door naar tweede ronde.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties