Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportwoensdag, 13 mei 2009

Rudy Vriend nu ook vriend van Leeuw van Leeuwarden

Leeuwarden - Het was gisteravond de eerste keer dat Noord-Hollander Rudy Vriend de Leeuw van Leeuwarden aandeed. De 28-jarige wielrenner uit Schagen verzekerde de organisatie volgend jaar zeker terug te komen, want het parcours door de binnenstad beviel hem zeer. Dat onderstreepte hij door solo naar de zege te rijden en sinds gisteravond is Vriend ook een vriend van de Leeuw van Leeuwarden.

Bert Kalteren
,,Het is een heel mooi rondje”, vond Vriend. ,,Ik rijd graag en vaak in Fryslân, maar hier was ik nog nooit geweest. Het is een mooie grote ronde in het centrum van Leeuwarden. Volgend jaar ben ik er weer bij.” Het was ook de eerste keer dit seizoen dat Vriend op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen en dat deed hem deugd. ,,Ik rijd al een tijdje hartstikke goed, maar het kwam er alleen nog niet uit.”
Gisteravond was het wel raak. Het was een fraai staaltje ploegenspel van het Midi Center Ruiter wielerteam, dat uitmondde in de zege van Rudy Vriend en vier top tien klasseringen. De ploeg, die werd opgericht om de Noord-Hollandse wielrenners de kans te geven zich te ontwikkelen tot bovengemiddeld niveau, herbergt al een aantal jaren ook en aantal goede Friese wielrenners. Drie daarvan (Sierd Steigenga, Theo Postma en Jan Bos) kwamen, samen met Vriend, in Leeuwarden aan het vertrek.
Gelijk vanaf de start maakten Vriend c.s. ‘oorlog’ in het centrum van Leeuwarden, waar de wind als scherprechter fungeerde. ,,Er stond ontzettend veel wind en het voelde alsof je overal op het parcours de wind tegen had. Het was hartstikke zwaar”, vertelde Vriend. Maar dat vormde voor zijn ploeg geen beletsel om van meet af aan de knuppel in het hoenderhok te gooien. ,,We hebben geprobeerd de koers hard te maken, want als je met vier man aan de start staat is het wel de bedoeling dat één van ons gaat winnen.”
Theo Postma (Zwagerbosch) was de eerste die namens het team de aanval koos. Die vlucht was geen lang leven beschoren, maar na twintig van de tachtig kilometer viel de beslissende slag. Naast Postma en Vriend ontsnapten ook Niek Hooghiemster (Oentsjerk), Stefan Limburg, Tim Nederlof en Paul de Rooij uit de greep van het peloton. Daarachter probeerden verschillende renners zonder succes de sprong naar het leidende zestal te maken.
De meest serieuze poging kwam van een jachtgroep van zeven renners, waarbij Steigenga en Jan Bos als controleurs waren mee gesprongen. Daarmee was de vluchtpoging van het zevental gedoemd te mislukken. Na twee derde deel van de wedstrijd strijkt de kopgroep neer op het inmiddels al sterk uitgedunde peloton. Met nog een kleine twintig kilometer te gaan plaats Rudy Vriend zijn beslissende ‘jump’. ,,Het was Theo (Postma, BK) of ik, want het was wel de bedoeling dat een van ons zou winnen.”
,,Ik had goede benen en ben een man van de grote plaat. Als ik teruggepakt zou worden, dan was het zijn beurt geweest”, vertelde Vriend. Maar zover kwam het niet voor Postma, want zijn ploeggenoot was niet meer te houden. ,,Er waren geen afspraken gemaakt wie als eerste zou gaan. Ik voelde me goed en had hier graag willen winnen. Maar Rudy ging eerder”, aldus Postma. ,,Ik had goede benen. Het is logisch dat we het zo doen, want zo werkt het gewoon.”
De renner uit Zwagerbosch is bezig aan een goed seizoen en maakt zich op voor zijn debuut in Olympia’s Tour, die volgende week dinsdag in Amsterdam van start gaat. ,,Ik heb even wat gas terug genomen, maar voel me nu weer goed. Ik weet niet hoe het niveau is Olympia’s Tour en of ik kan meekomen”, vroeg Postma zich af, nadat hij in de sprint de derde plaats had bemachtigd. Achter Vriend en Stefan Limburg, die op drie kilometer van de finish zijn vier medevluchters had laten staan.
De tweede Fries in de kopgroep, Niek Hooghiemster spurtte naar een vijfde plaats. Sierd Steigenga (Exmorra) maakte zich in de slotfase los uit de achtervolgende groep om naar de zevende plaats te rijden. Daarachter onderstreepte Jan Bos (Nieuwehorne) met een tiende plaats de suprematie van het Ruiterteam. Alleen de publieke belangstelling viel wat tegen. ,,Dat zou toch beter moeten kunnen voor een stad als Leeuwarden”, vond oud-renner Anne Koster.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties