Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiowoensdag, 13 mei 2009

Nabestaande geeft maagchirurg aan
Heerenveen - Eric ten Caat, wiens vader in januari overleed na een maagverkleiningsoperatie in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, heeft aangifte gedaan tegen zowel de maagchirurg die de ingreep uitvoerde als het ziekenhuis. Dat maakte hij gisteren bekend.
Maandag stapte de inwoner van Heerenveen naar de politie. Hij deed aangifte van dood door schuld tegen de arts.
Met zijn aangifte tegen het ziekenhuis hoopt Ten Caat te bereiken dat het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek gaat doen naar het reilen en zeilen op de ziekenhuisafdeling. Dit jaar en vorig jaar overleden daar in totaal zes mensen en vele anderen kregen complicaties na een maagoperatie door de betrokken chirurg.
Ten Caat - lid van de lotgenotengroep, die bestaat uit nabestaanden en slachtoffers van operaties die de maagchirurg uitvoerde - is de eerste die naar de politie is gestapt. In april ontstond bij de groep het idee aangifte te doen tegen de chirurg. De organisatie wilde toen eerst afwachten of er meer slachtoffers bereid waren aangifte te doen. Ook zocht ze contact met de politie om te informeren naar de gang van zaken bij aangifte.
Inmiddels hebben zich volgens Ten Caat bijna tien lotgenoten gemeld die eveneens aangifte willen doen. ,,Ik heb nu het voortouw genomen. We willen eerst afwachten hoe het OM reageert op de aangifte. Als één aangifte niet voldoende is, stappen de anderen ook naar de politie.’’
De Heerenvener ziet geen heil in de onderzoekscommissie die het ziekenhuis zelf heeft samengesteld. ,,Daarin zitten behalve een maagchirurg uit een ander ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook vertegenwoordigers van het ziekenhuis en de betrokken chirurg. Te gek voor woorden, want die twee partijen hebben belang bij een positieve uitkomst van het onderzoek. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen.’’
Hij verwijt het ziekenhuis bovendien dat het de maagchirurg in 2005 in dienst nam, terwijl bekend was dat de arts in Duitsland een medisch strafblad had.
Ten Caat hoopt uiteindelijk met de aangifte te bereiken dat de arts zijn beroep nooit meer mag uitoefenen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties