Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 13 mei 2009

Jouster docent wil orgel weer hip maken bij jeugd
Akkrum - Het orgel is in nood. Het instrument verliest al jaren aan populariteit en er zijn steeds minder mensen die het nog willen bespelen. Reden voor orgeldocent John Terwal van het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk in Akkrum voor een andere aanpak.
Hij wil met een open kennismakingsles het orgel ,,een ander gezicht geven”. Vrijdag kunnen organisten in spe bij hem terecht om te kijken hoe hip het orgel eigenlijk is.
Terwal vindt de situatie ,,zorgelijk”. Zelf heeft hij nog zes orgelcursisten. ,,De kerken komen straks zonder organist te zitten. Ik zie de problemen nu al in mijn omgeving. Vrij veel oudere mensen van zestig, zeventig of zelfs tachtig begeleiden op dit moment kerkdiensten. Ik ben bang dat als er niets gebeurt, we al over vijf ŕ tien jaar aan de rand zitten. Want veel mensen die nu nog spelen, zullen wegvallen of ermee ophouden.”
Terwal, die in Joure woont, wordt geregeld gebeld door kerken of hij een organist kan leveren. ,,Pas nog door een gemeente die vroeg of ik een organist wist, al kon hij maar met één vinger spelen. Ook bij begrafenissen is het in sommige gemeenten een probleem om een organist te vinden.”
De orgeldocent, zelf geen kerkganger en kerkorganist, denkt dat het orgel op dit moment een te beperkt gezicht heeft. Daardoor lopen ook weinig jonge mensen warm voor het orgel en orgelmuziek, is Terwals indruk. Iets wat ook altijd gezegd wordt door de landelijke organistenkoepels, die al diverse keren de noodklok luidden.
,,Als orgeldocent hoor ik vaak dat er wordt gedacht dat het orgelspel alleen maar bestaat uit het spelen van psalmen en gezangen. Dat is natuurlijk een onderdeel, maar er bestaat nog zo’n grote wereld aan geweldige muziek daarnaast. Dat is op de achtergrond geraakt”, aldus Terwal.
Hij speelt zelf orgel in een ensemble, Up There, met zang, trompet, saxofoon en elektronische instrumenten.
,,Wij doen heel andere dingen dan mensen van een orgel gewend zijn. De muziek die we spelen heeft raakvlakken met de jazzmuziek, en andere moderne muziek. Ik denk dat wanneer jongeren dat horen het orgel best populairder kan worden”, aldus de Jouster.
De kennismakingsles is vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Mensen die verhinderd zijn op dit tijdstip, maar wel interesse hebben, kunnen een andere afspraak maken. Info en aanmelding: johnterwal@home.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties