Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 13 mei 2009

Ds. Riemer Praamsma predikant in Easterein
Easterein - De Protestantse Gemeente van Easterein heeft na jaren weer een predikant. Ds. Riemer Praamsma (41) uit Hurdegaryp heeft een beroep aangenomen. Praamsma is een bekend predikant in Fryslân, mede vanwege de toegangelijke en persoonlijke wijze waarop hij het Woord brengt. Hij is sinds 23 januari 2005 predikant in de protestantse gemeente van Hurdegaryp.
Easterein was sinds 2004 vacant nadat ds. Hindrik Zijlstra na een conflict met de kerkenraad vertrok. Het geschil in Easterein begon in 2001 met het functioneren van ds. Zijlstra. Daarna kwam daar nog een conflict rond de verkoop van de pastorie bij. Uiteindelijk werd de ‘Kwestie Easterein’, die zelfs landelijke media-aandacht kreeg, met een schikking beëindigd.
Ds. Praamsma gaat de 530 zielen tellende gemeente straks fulltime leiden. Half augustus begint de predikant, die eerder in Jutrijp-Hommerts en Sumar voorganger was. Praamsma gaat vanuit roeping naar Easterein toe, zegt hij zelf in een toelichting. ,,Easterein is echt toe aan een nieuwe start en dat verdienen ze ook. Zij geloven er in en ik geloof er ook in.” Hij zegt onder de indruk te zijn van de ,,positieve gesprekken” die hij met de gemeente heeft gehad. ,,Ze willen er daar echt samen voor gaan. Dat gaat helemaal goed komen.”
Kerkenraadsvoorzitter Jacob de Jong zegt zeer opgetogen te zijn dat er nu weer een predikant is. ,,We zijn lang zonder herder geweest in de gemeente en daardoor blijft er toch werk liggen, bijvoorbeeld aangaande catechisaties en dergelijke.” Volgens De Jong moet er veel opnieuw worden opgebouwd. ,,De schade van wat er destijds is gebeurd, is nog altijd voelbaar.”
Easterein heeft wel geprobeerd om eerder een predikant te krijgen, maar verder dan contacten en gesprekken kwam het niet, zegt De Jong. ,,Aan het beroepen kwamen we niet toe.”. Ook een optie om samen met de Protestantse Gemeente Wommels een dominee te beroepen, naast een kerkelijk werker, liep vorig jaar op niets uit.
De gemeente kreeg wel ondersteuning van een kerkelijk werker. Op dit moment is Corry Tigchelaar uit Wommels in dienst bij de kerkelijke gemeente voor de pastorale zorg.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties