Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiomaandag, 4 mei 2009

Moratorium op bestrijdingsmiddel is gewenst
‘Bijen tegen insecticide beschermen’

Leeuwarden - Het insectenbestrijdingsmiddel imidacloprid velt zowel schadelijke als nuttige insecten. Ook honingbijen kunnen er het slachtoffer van worden. In Nederland wordt de toepassing van het middel nu verruimd, terwijl in omringende landen juist een moratorium van kracht is geworden.

De Utrechtse hoogleraar Jeroen van der Sluis luidde zaterdag samen met toxicoloog Henk Tennekes de noodklok over het gebruik van imidacloprid. Vorige week werd het gebruik ervan verruimd toegestaan door het College voor de Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) in Wageningen.
Het middel was al toegestaan voor zo’n twintig groentesoorten, twee fruitrassen en tal van siergewassen. Voortaan mogen ook telers van bloemkool en broccoli het middel gebruiken. Van der Sluis en Tennekes vrezen dat hiermee de sterfte onder honingbijen een nog hogere vlucht zal nemen.
Imidacloprid is een zogeheten systemisch bestrijdingsmiddel: het wordt niet over de gewassen gespoten, maar de zaden worden erin ondergedompeld. Daardoor bevat het stuifmeel en de nectar gifstof die schadelijk is voor insecten, maar niet voor vogels, zoogdieren en mensen. Het middel maakt echter geen onderscheid tussen schadelijke en onschadelijke insecten. Zo wordt bijvoorbeeld de koolgalmug ermee bestreden, maar ook de honingbij.
In Frankrijk en de Duitse Rijnvallei geldt inmiddels een moratorium op imidacloprid.
Bijenonderzoeker Romée van der Zee uit Tersoal, die al jaren de sterfte onder bijenvolken onderzoekt, zegt desgevraagd dat imidacloprid lang niet de hoofdoorzaak is van de sterfte. ,,In de monsters die wij van dode bijen onderzochten, kwamen geen significante concentraties van dit middel voor.”
In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg vond vorig jaar plotseling een massale sterfte onder bijen plaats, waarbij vrijwel in een klap niets meer vloog. Dat is een sterftepatroon dat niet overeenkomt met de mysterieuze verdwijnziekte, die al jaren wereldwijd onder bijenvolken rondwaart, en een geleidelijker sterftepatroon vertoont. Uit Van der Zees onderzoek blijkt dat de schimmel nosema ceranae waarschijnlijk een rol speelt in die verdwijnziekte (colony collapse disorder). Daarnaast is varroamijt, een agressieve parasiet, een geduchte bijenmoordenaar.
Overigens lijkt de sterfte als gevolg van nosema ceranae dit jaar mee te vallen. Deze sterfte vertoont een patroon waarbij het ene jaar zo’n 30 procent geveld wordt, en het andere jaar zo’n 15 procent.

Moratorium

De producent van imidacloprid stelde de imkers in de Rijnvallei financieel schadeloos nog voordat de exacte doodsoorzaak van de bijen was vastgesteld. Er geldt in Duitsland nu een moratorium op het middel, net als in Frankrijk, Italië en Slovenië. Hoogleraar Van der Sluis wil dat Nederland zich hierbij aansluit. Van der Zee is het daarmee eens: ,,Het is wenselijk dat ook in Nederland een moratorium op imidacloprid van kracht wordt.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

LNV weet al sinds 2004 dat glastuinbouw, bollenteelt en boomteelt milieuvervuiling met voor bijen en andere nuttige insecten zeer schadelijke insecticiden veroorzaken. LNV weet al sinds 2004 dat het oppervlaktewater van de Randstad zwaar verontreinigd is met imidacloprid, carbamaten en organofosfaten. U kunt het allemaal goed gedocumenteerd nalezen op www.bijensterfte.nl. Er is anno 2009 nog niets tegen gedaan.
LNV zet nog steeds op "verder onderzoek". De falende handhaving van milieunormen door onze overheid en de massale bijensterfte in Rijnmond, Groene Hart en regio Amsterdam kunnen nu al niet meer los van elkaar worden gezien. Laten we het werkelijk zo ver komen dat bijen uitsterven?

Henk Tennekes, Zutphen - woensdag, 29 juli 2009


regio
Familieberichten
Advertenties