Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Economiezaterdag, 25 april 2009

In Joure verdwijnen 28 arbeidsplaatsen
Bij DE verdwijnen 165 banen

Utrecht - Koffiemaker Douwe Egberts (DE) heeft last van de crisis en moet bezuinigen. Dat zei een woordvoerster van het bedrijf gisteren. In totaal komen 165 arbeidsplaatsen in het gedrang. De voorstellen van de directie liggen ter beoordeling bij de ondernemingsraad (OR).

Voor een deel worden tijdelijke contracten niet verlengd, gaan mensen vervroegd uit dienst of krijgen een andere functie binnen het bedrijf. Ook worden openstaande vacatures niet vervuld. Ruim zestig mensen met een vast contract raken hun baan kwijt.
Omrop Fryslân meldt dat in de vestiging in Joure op deze wijze achtentwintig banen zullen verdwijnen.
Verder worden de salarissen van de senior managers bevroren en wordt kritisch gekeken naar het wagenpark. De maatregelen maken deel uit van de bedrijfsstrategie, aldus DE, maar worden ook ingegeven door de verslechterde marktomstandigheden. ,,Consumenten kiezen steeds vaker voor huismerken als ze koffie kopen dus onze volumes nemen af'', aldus de woordvoerster. ,,Dus moeten we kosten besparen.”
Douwe Egberts is onderdeel van het Amerikaanse levensmiddelenconcern Sara Lee, in Nederland werken 2700 mensen voor de onderneming. Vakbond CNV vreest dat het niet blijft bij het schrappen van de 165 arbeidsplaatsen. Volgens de bond staat het onderdeel Household & Bodycare in de etalage.

Verbolgen

CNV Voeding heeft grote moeite met ontslag bij Douwe Egberts. Bestuurder Peter Böeseken is verbolgen over het feit dat opnieuw een internationaal opererende onderneming als Sara Lee - eigenaar van Douwe Egberts - de aandeelhouders tevreden stelt ten koste van de werkgelegenheid. ,,In Nederland wordt nog steeds winst gemaakt. Het verdiende geld hoort aan deze kant van de oceaan te blijven. Maar ik ga er wel vanuit dat Sara Lee in de vette jaren heeft voor de magere jaren. En uit dat potje gaat deze reorganisatie verzacht worden, als het aan mij ligt. Tenzij de onderneming mij kan overtuigen dat in |die vette jaren alle werknemers al ruimschoots hun bonus ontvingen, waardoor het bedrijf niet kon sparen voor slechtere tijden.” Volgens het CNV wil Douwe Egberts de kaasschaafmethode toepassen bij de reorganisatie.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties