Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdonderdag, 23 april 2009

Pranjic kan ‘zijn’ prijs pakken met Heerenveen
Bert Kalteren
Volendam - Het was gisteravond in Volendam voor Danijel Pranjic in meerdere opzichten een heuglijke dag. De 27-jarige Kroatische middenvelder wilde dit seizoen alleen bij sc Heerenveen blijven, als de club mee zou doen om de prijzen. Aan de boorden van het IJsselmeer kreeg Pranjic gisteravond zijn zin, want daar plaatste Heerenveen zich voor de derde keer in de clubhistorie voor de bekerfinale. ,,En driemaal is scheepsrecht, nietwaar. Laat het dan ditmaal maar gebeuren.”
De Kroaat lachte na afloop van oor tot oor. Tot aan de 84e minuut balanceerde de Friese club op het slappe koord, omdat de 0-1 voorsprong uiterst fragiel was. Maar als een goed aanvoerder, vanwege de absentie van de geblesseerde Michel Breuer, nam hij zijn verantwoordelijkheid en maakte het verschil. En daarmee aan allen onzekerheid een einde. ,,Ik had nog één speler voor me en probeerde het gewoon. Ik moest als aanvoerder wat doen”, vond Pranjic.
Bovendien diende er nog een kater weggespoeld te worden na zijn laatste wedstrijd (Volendam thuis). Daarin kreeg Pranjic het aan de stok met zijn eigen ontevreden achterban en moest tot overmaat van ramp vlak voor tijd ook nog van het veld na een rode kaart. ,,Het was de wedstrijd van het jaar voor ons. En we hadden nog wat recht te zetten na het laatste duel tegen Volendam. Dat was niet zo goed. Maar vandaag waren we het betere team en verdienden we het om te winnen.”
Heerenveen kan zich voor de zesde keer op rij gaan opmaken voor Europees voetbal. Maar de club krijgt voor het eerst in de historie de kans om de prijzenkast, als die er al is, enig aanzien te geven. ,,Ik wil graag iets winnen met Heerenveen. Dat heb ik al een aantal keer geroepen. Nu hebben we een goede kans om dat te doen”, zei Pranjic, die mogelijk in zijn laatste seizoen ‘zijn’ prijs kan pakken met Heerenveen. ,,Voor mij was het belangrijk om de finale te halen en dat is gelukt.”
Bovendien heeft de Friese club nog een appeltje te schillen met FC Twente, de andere finalist. ,,We hebben de eerste wedstrijd in Enschede met 6-0 verloren. Zaterdag staan we weer tegenover elkaar en dan zien we wel hoe we er voor staan. Twente speelt net als Heerenveen open voetbal en is momenteel niet in goede doen. Als we de kans hebben om iets te winnen, dan is het nu”, luidt de overtuiging Pranjic. ,,Ik weet honderd procent zeker dat we dit seizoen een keer van FC Twente gaan winnen. Laat dat dan maar de finale zijn.”
Volgens de Kroatische middenvelder heeft Heerenveen de kwaliteiten om dit seizoen ook daadwerkelijk te oogsten. ,,Dit is de beste ploeg van Heerenveen, waarvoor ik heb gespeeld. Kijk maar naar de resultaten”, zegt Pranjic, die als voetballer nog nooit een prijs won. ,,Het is moeilijk te zeggen hoe ver we kunnen komen met deze ploeg, want elk jaar vertrekken er weer spelers. Dat is het lot van Heerenveen, want we spelen eigenlijk nooit met hetzelfde team als een nieuw seizoen weer begint.”

‘Nieuw’ seizoen

Voor Geert Arend Roorda begon gisteravond in Volendam een ‘nieuw’ seizoen. Hij startte na elf maanden blessureleed voor het eerst weer in de basis bij Heerenveen. ,,Het is heel lekker om het vertrouwen te krijgen in zo’n belangrijke wedstrijd. Het was lang geleden dat ik een wedstrijd bij het eerste elftal in de basis ben begonnen.” Roorda maakte indruk als verdedigende middenvelder. ,,Het stond goed achterin en we hadden een mooi blok staan. Er kwam weinig door. Het was zwaarbevochten, maar wel een mooie overwinning.”
Dat vond ook Gerald Sibon, die voor de zevende keer (Ajax (2x), PSV (2x), Roda JC en 1.FC Nürnberg) in de bekerfinale staat. ,,Maar ik heb ze niet allemaal gespeeld”, bekent de aanvaller. Zijn eerste finales was in 1997 met Roda JC, waarin Heerenveen werd verslagen. ,,Het was een groot feest voor de wedstrijd en dat ging voor ons na de wedstrijd gewoon weer verder. Het zijn speciale wedstrijden en deze wil ik wel graag spelen. Twente is een goede ploeg, maar als het meezit kun je ’m winnen.”
Voor Trainer Trond Sollied zou dat de vijfde bekerzege zijn. De Noor stond vijftien keer in de halve finale van een bekertoernooi en haalde twaalf keer de eindstrijd. ,,Hij heeft er patent op”, aldus Sibon, die niet kon zeggen wat het geheim is van Sollied. ,,Als we ons normale niveau halen, dan zijn we beter en dan kunnen we winnen. Dat hield hij ons voor. We hebben voor rust te weinig met de ruimte gedaan en hadden twee of drie doelpunten meer moeten maken. Dan was het al eerder klaar geweest.”
En dus was het na rust de beurt aan Brian Vandenbussche, die vlak voor de pauze Hans Vonk moest vervangen vanwege een knieblessure, om de zege over de streep te trekken. ,,Ik weet niet wat het dit seizoen is met de keepers, maar met pijnstillers kon ik spelen. Er was één bal die ik goed pakte en nog een reuzenkans, die Volendam naast schoot.” Dat was Dominique van Dijk, die niet net als zijn broertje Gregoor (FC Utrecht) afgelopen weekeinde de gevierde man kon worden, maar uiteindelijk de schlemiel werd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties