Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiodonderdag, 23 april 2009

Speak en Tsjil planten als eerste bedrijven in Fryslân een eigen compensatiebos
Compensatiebos maakt computer-CO2 meer dan goed

Twijzel - Computers vreten stroom. Dus als je een ict-bedrijf hebt en milieubewust bent, kan het geen kwaad om compensatiebomen te planten, dachten Alex Talsma en Henk Everts. En wat is er leuker om zo’n bos in je voortuin te planten?

Door Wybe Fraanje.
Het is een merkwaardig gezicht: zo’n vijftien klanten en medewerkers van de ict-bedrijven Speak en Tsjil uit Surhuisterveen staan met evenzoveel kinderen te graven in een perceel van Staatsbosbeheer tussen Twijzel en Twijzelerheide. Bij nader inzien staan ze 75 bomen aan te planten.
Egbert Krottje van Ameland, systeembeheerder bij de passagiersdiensten van rederij Wagenborg, vindt het heerlijk om in het zonnetje aan bosbouw te doen. Hij plande speciaal wat andere afspraken om deze middag heen, om vandaag naar de wal te kunnen. ,,Een goed initiatief om aan CO2-compensatie te doen. En ook leuk om eens op een andere manier met elkaar om te gaan. Dan leer je je zakelijke contacten ook eens op een andere manier kennen.”
Keimpe Roedema uit De Westereen denkt er net zo over. Zijn kleinzoons Keimpe-Tjeerd (8), Sido (7) en Joeri (3) helpen hem met het planten van bomen. Keimpe-Tjeerd kan al goed graven, en de andere twee houden de wintereik kaarsrecht omhoog. Roedema, fysiotherapeut in De Vesteynde, is klant van Tsjil, dat websites voor bedrijven beheert. Zusterbedrijf Speak is werkzaam op andere gebieden van digitale communicatie. Speak zorgt bijvoorbeeld voor het passagiersinformatiesysteem op de veerboten van Wagenborg.
Wouter Slotegraaf werkt bij Speak, en is met zijn zoon Harnt (4) en neefje Tjitte (4) ook druk in de weer. ,,Het is natuurlijk een goede zaak dat we chloorvrij papier in de printer gebruiken en zo zuinig mogelijk met energie zijn, maar dit is echt iets unieks. Het is ook iets blijvends en tastbaars. Nu kunnen we met de kinderen nog eens een keertje gaan kijken wat er van het bos gekomen is.”

Pingo-ruïnes

Uniek is dit zeker, beamen Arend Timmerman van Staatsbosbeheer en boswachter Jacob Bijlsma. In Fryslân is er geen enkel bos waar een bedrijf klanten de gelegenheid geeft om compensatiebomen aan te planten. Timmerman en Bijlsma praten honderduit over de natuur.
Dit perceel naast de Ikewei was ooit boerenland, maar kwam in het kader van de ruilverkaveling Twijzel in beheer van Staatsbosbeheer, met name om de twee pingo-ruïnes op het perceel te behouden. ,,Wij helpen het bos een beetje om bos te worden’’, verduidelijkt Timmerman het aanplanten van bomen voor de kinderen. Want die hadden natuurlijk wel gezien dat er overal spontaan piepjonge boompjes zijn opgekomen, en dat die over een paar decennia vanzelf een bos zijn geworden. Vooral wilgen, elzen en zomereiken. Vandaag plant het gezelschap wintereiken, winterlindes, rode beuken en haagbeuken aan. Vooral die eerste twee komen helemaal niet zo veel voor in dit gebied, terwijl ze toch streekeigen zijn.
Bijlsma legt uit hoe je een zomereik van een wintereik kunt onderscheiden (het blad van een wintereik heeft een lang steeltje), hoe het komt dat er spontaan een lijsterbes is gegroeid (vogels poepen de zaden uit), wijst het gezelschap op de zang van de fitis (fitis)en de tjiftjaf (tsjiftsjaf).
Speak en Tsjil hebben het perceel van zes hectare zogezegd in bruikleen van Staatsbosbeheer. De bedrijven zorgen voor de aankoop van de bomen, en voor een bankje langs het Pingopad over het terrein. In het najaar is er weer een plantmiddag, en volgend jaar weer. Ieder jaar moeten er een of twee van die middagen zijn. Een investering van drie- à vierduizend euro per jaar, aldus Alex Talsma van Speak. Een investering die iedere cent waard is. ,,Wij doen zo zuinig mogelijk in onze bedrijfsvoering, maar we willen wat extra meters maken, zeg maar. Een website die wij bouwen, staat tot in lengte van jaren op een server. Zulke servers zijn zware energieslurpers. Dan kun je compensatiebomen via zo’n commerciële club inkopen, maar dan staan ze in Oeganda of Costa Rica. Het is veel leuker om zo'n bos in je voortuin te hebben. En wij doen meer dan compenseren, want één boom haalt meer CO2 uit de lucht dan er in komt door zo’n server.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties