Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdonderdag, 23 april 2009

Op naar een nieuw Fries volksfeest in De Kuip, op 17 mei
Volendam - Voor de derde keer in de clubhistorie plaatste sc Heerenveen zich gisteravond in Volendam voor de finale van het KNVB bekertoernooi. De laatste keer is al weer twaalf jaar geleden en de keer daarvoor ligt nog verder terug in de tijd: het jaar 1993. Beide seizoenen stond sc Heerenveen in de eindstrijd en genoot Nederland van een waar Fries volksfeest in De Kuip in Rotterdam. Op 17 mei mag Fryslân opnieuw massaal uitlopen, want dat is de dag waarop dit seizoen de finale plaatsvindt.
Het enige dat er beide keren aan ontbrak was de beker zelf. Die ging de eerste keer naar Ajax (6-2) en in 1997 won Roda JC, met onder andere een doelpunt van Gerald Sibon, van de Friezen (4-2). Twaalf jaar lang moest Fryslân wachten op een revanche en de overtuiging is aanwezig dat er ditmaal wat te halen is in Rotterdam. Met Noorse trainer Trond Sollied aan het roer liggen er mogelijkheden voor de Friese club met de nog immer lege prijzenkast.
Tegen Volendam maakte de ploeg het zichzelf in het palingdorp aan de dijk moeilijker dan nodig was geweest, maar de 0-2 zege (Viktor Elm en Danijel Pranjic) was ruim voldoende voor een plaats in de eindstrijd. En passant stelde de ploeg van Sollied gisteravond Europees voetbal nagenoeg veilig. FC Twente, de tegenstander in de finale van 2009, is op basis van de ranglijst al zeker van UEFA Europe League, zoals de opvolger van de UEFA Cup het komende voetbalseizoen heet.

Europa Cup

Bij een eventuele winst van de Enschedese formatie in de finale volstaat voor Heerenveen een vijfde plaats op de ranglijst om voor de zesde keer op rij in de Europa Cup te mogen uitkomen. Om zich te verzekeren van die vijfde stek heeft de Friese ploeg nog een punt nodig in de laatste drie competitiewedstrijden. Saillant detail: een van de resterende duels is tegen FC Twente, komende zaterdag in Heerenveen.
De bekerfinale moet en zal nu eens gewonnen worden. Driemaal is scheepsrecht. Op Hemelvaartsdag in 1993 viel er tegen Ajax niets te halen. De rapen binne gear was destijds de slogan, die gepaard ging met een ware uittocht. Middels 220 bussen, acht treinstellen en een boot trokken 23.000 Heerenveen-aanhangers naar De Kuip. De finale kreeg een echt Engels FA-Cup sfeertje. Dat er dik verloren werd, deed aan het volksfeest weinig af. Die nederlaag was al ingecalculeerd. Maar Heerenveen stond weer op de kaart.

Uittocht

Vier jaar later was Heerenveen met nog altijd Foppe de Haan aan het roer tegen Roda JC beslist wel kansrijk. De club bleef groeien. Weer kwam er een uittocht uit Fryslân op gang. De Kuip veranderde opnieuw in een grote Friese vlag van wit en blauw en pompeblêden. Maar alleen deelname was deze keer niet genoeg. Het resultaat was zeer teleurstellend. De prijzenkamer bleef leeg, net als het Burgemeester Cuperus-plein.
Over een kleine maand mag de Friese hoop in bange dagen op herhaling en nagenoeg iedereen is er van overtuigd dat er ditmaal tegen FC Twente wat te halen is in Rotterdam. Toevallig spelen beide finalisten zaterdag in Heerenveen ook tegen elkaar. ,,Een mooie test”, vond Sollied, die in Noorwegen, België en Griekenland al de nodige nationale bekers verzamelde als trainer. Nu in Nederland nog.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties