Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 11 februari 2009

Heruitgave bijbel van Bach

Franeker - Uitgeverij Van Wijnen wil de Calov-bijbel heruitgeven die componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) ooit gebruikte. Het is volgens uitgever Dingeman van Wijnen ,,een van de grootse projecten ooit’’ voor de Franeker uitgeverij.

Door Lodewijk Born.
Van alle boeken waarvan we weten dat Bach ze bezat, is alleen de driedelige bijbeluitgave met kanttekeningen van Luther, de zogenaamde Calov-Bijbel, bewaard gebleven. Uit onderstrepingen, correcties en handgeschreven aantekeningen in de marge blijkt onomstotelijk dat Bach intensief met zijn bijbel werkte. Hij maakte ongeveer 350 onderstrepingen, kanttekeningen en correcties. Een van Bachs beroemdste composities is de Matthäus Passion over het lijden en sterven van Christus naar aanleiding van het Matteüs-evangelie.
Een volledige facsimile-heruitgave, waarbij het origineel tot in details gereproduceerd wordt is nu in de maak. Aan het project wordt al een aantal jaren gewerkt. Na intensieve voorbereidingen kon vorig najaar het contract getekend worden tussen de bibliotheek in de Verenigde Staten die de bijbel in bewaring heeft en de Franeker uitgeverij. Er wordt samengewerkt met bedrijven in de VS en Polen. In de VS wordt de bijbel bewaard in Concordia Seminary Library in St. Louis. De Polen zijn specialisten op het terrein van het druk- en bindproces.
,,Het bevindt zich allemaal nog in een heel pril stadium. We weten nog niet wanneer de bijbel gaat verschijnen. Er staat geen datum gepland, maar je moet ergens beginnen.”

Erfstuk

Bach schafte het driedelig werk in 1733 aan. De bijbel werd samengesteld door de theoloog Abraham Calov(ius) die hoogleraar was in Wittenberg. In zijn uitgave geeft Calov de bijbelvertaling van kerkhervormer Maarten Luther. In de kanttekeningen zijn commentaren van Luther zelf opgenomen.
De bijbel werd na Bachs dood geërfd door zijn tweede vrouw Anna Magdalena. Na eeuwen van omzwervingen raakte de bijbel zoek en dook in de twintigste eeuw op in de VS. Pas in na 1962 werd duidelijk dat het om een bijbel ging die door Bach zelf was gebruikt en voorzien van aantekeningen.
De heruitgave is voor wetenschappelijke doeleinden van groot belang, aldus Van Wijnen. ,,Maar ook voor allen die zich intensief, professioneel of emotioneel, met de muziek van Bach en met zijn leefwereld bezighouden is het bezit van deze heruitgave iets bijzonders. We verwachten dat de Bachbijbel de hele wereld over zal gaan.”
De Calov/Bach-bijbel bevat tussen de vijfduizend en zesduizend bladzijden, en telt drie enorme boekdelen, gebonden in leder. Aan de uitgave wordt een commentaarband toegevoegd, geschreven door een internationaal gezelschap van deskundigen. Onder meer dr. Robin A. Leaver (VS) en prof. Albert Clement (Nederland) werken hieraan mee. Clement heeft meer dan 200 artikelen op zijn naam staan en is specialist op het gebied van de werken van Bach. Hij is voormalig president van de Internationale Arbeitsgemeinschaft für Theologische Bachforschung. Leaver was de hoogste man bij de American Bach Society en is voormalig hoogleraar muziek aan Westminster Choir College.
,,We zijn er nu volop mee bezig, maar we zullen eerst moeten zien hoeveel interesse er is voor deze bijbel. Er stroomt in ieder geval nog heel wat water door het Van Harinxmakanaal voor de bijbel er is.’’ Van Wijnen is gespecialiseerd in bijzondere heruitgaven, maar het Bach-project is volgens de uitgever ,,wel heel speciaal”. ,,Dat dit gebeurt vanuit Franeker is toch wel bijzonder.”
Kopers moeten wel de portemonnee trekken. De prijs zal circa 5000 euro bedragen. Een hoog bedrag, dat echter in termijnen van enkele honderden euro’s per maand betaald zal kunnen worden.
iOp You Tube legt dr. Thomas Rossin de historie van de Calov Bible uit: www.youtube.com/watch?v=mc2zHMvxQbg

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties