Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Geloof & Kerkmaandag, 15 december 2008

Vijf PKN-kerken in Leeuwarden gaan dicht
Hanneke Goudappel
Leeuwarden - In Leeuwarden gaan vijf protestantse kerken dicht. Dat is het voorstel van de Protestantse Gemeente Leeuwarden en de Protestantse Gemeente Leeuwarden-Huizum. Het gaat voor Leeuwarden om de monumentale Koepelkerk (Vredeman de Vriesstraat), Adelaarkerk (De Jokse), de Open Hof (Goudenregenstraat). In Leeuwarden-Huizum is het voorstel van de Algemene Kerkenraad om de Oase (Weideflora) en Kapel Pniël (Carel Fabritiusstraat) te sluiten. Hierover is voor de gemeenteleden van Leeuwarden-Huizum woensdagavond een bijeenkomst.
De aangekondigde sluiting van kerken is de grootste afslanking ooit in een Friese plaats: 5 van de 11 PKN-kerken gaan dicht.
Zondag werd in zeven kerken die vallen onder de Protestantse Gemeente Leeuwarden vanaf de kansel de boodschap voorgelezen welke kerken dichtgaan of in gebruik blijven. De Pelikaankerk, Grote Kerk, de Schakel en Fenix blijven open. Op 5 januari is er een bijeenkomst gepland waarin de gemeenteleden zich over het voorstel mogen uitspreken.
De kanselboodschap was de uitkomst van een overleg afgelopen zaterdag in Boksum. De zo’n dertig leden van de Algemene Kerkenraad kwamen van half tien tot half zes bij elkaar in vergader- en bezinningscentrum LOFT in de voormalig gereformeerde kerk in Boksum. Daar hebben ze hun beslissing genomen.
De PKN-kerken moeten dicht omdat de Protestantse Gemeente Leeuwarden i.w. de gebouwen niet meer kan betalen. Elk jaar verliest de gemeente per saldo tweehonderd leden. Op dit moment telt ze er nog zo’n 6500. ‘De inkomsten zijn redelijk op peil gebleven’, aldus een persbericht van de Algemene Kerkenraad. ‘Maar door de stijging van de kosten tonen de begrotingen - ondanks bezuinigingen - stijgende tekorten.’
Onder het motto ‘Op koers komen’ besloot men begin dit jaar dat er drastische maatregelen nodig zijn. Een commissie heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de ‘minimaal noodzakelijk aan te houden kerkgebouwen in relatie tot de ledentallen’.
Dat de Koepelkerk een van de te sluiten kerken is, komt voor velen onverwacht, denkt ds. Alfons van Vliet. ,,Niet alleen voor mensen van onze wijkgemeente, ook voor mensen verder in Leeuwarden en daarbuiten. Mensen hadden verwacht dat de monumentale Koepelkerk, een van de mooiste kerkgebouwen van Leeuwarden, wel open zou blijven.” De Koepelkerk uit 1923 is van de beroemde architect Tjeerd Kuipers (1857-1942) en ingericht volgens de visie die Abraham Kuyper op de Woordverkonding had.
Ook voor kerkleden van de Adelaarkerk heeft de kerksluiting een grote impact. De kerk had een centrale plaats in de wijk Bilgaard. Veel ouderen bezoeken de diensten. De afstoting van de gebouwen is niet de enige ingreep. Predikanten en kerkelijk werkers moeten meer gaan samenwerken. Er komen allemaal nieuwe samenwerkingsverbanden en wijkindelingen. De algemene kerkenraad heeft de wijkkerkenraden in april al gevraagd om dit op gang te brengen.
Hetzelfde proces van samenvoeging gaat nu beginnen in Leeuwarden-Huizum. Hier komen straks twee wijken met twee kerken: de Kurioskerk en de Dorpskerk. Beide gemeenten krijgen een eigen identiteit.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties