Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 15 december 2008

Mikken op A-status voor toernooi in Burgum om definitief op de nationale én internationale kaart te staan
‘Friezen moeten wat brutaler zijn in de judowereld’
Ernst Slagter
Burgum - De crème de la crème van de jonge judoka’s; die wil de organisatie van het Open Noord Nederlandse Kampioenschappen (ONNK) dolgraag in Burgum hebben. Judo Bond Nederland (JBN) verleent ze sinds vorig jaar al een ‘beschermde’ status. Maar dit weekeinde stonden er doodleuk andere en dus concurrerende toernooien op de kalender. Tijd voor Friese actie. ,,Wij moeten brutaler zijn.”
Met een A-status zou het toernooi in Burgum een meetmoment worden voor internationale toernooien als en Europees kampioenschap. Maar voorlopig gaat die vlieger niet op voor budovereniging Tori, die het evenement voor de 23e keer hield. ,,Ik kom uit de tijd van Calimero”, knikt organisator Anne Jan van der Ploeg. ,,Maar Calimero is zielig. Hij kan het niet trekken, terwijl wij dat wel kunnen.”
Naast talentvolle Nederlanders zijn ook onder meer Duitse en Finse delegaties van de partij, bij elkaar opgeteld ruim vijfhonderd judoka’s. Van der Ploeg: ,,En toch runnen we een strak schema. Zo simpel is dat niet bij judo.” In eerste instantie zou het toernooi, net als vorig jaar, over twee dagen gehouden worden. Nu werd het slechts de zaterdag, omdat het gewenste aantal van achthonderd deelnemers niet bereikt werd. Dat had vooral te maken met een toernooi in Limburg én een mixed team-strijd van de bond in Zuid-Holland.
Het deed de wenkbrauwen in Friesland fronsen, daar Van der Ploeg en consorten met de B-status was toegezegd vrij baan te hebben. ,,Nu moesten mensen kiezen tussen Limburg en ‘het verre’ Friesland. Dat ‘verre’ zit blijkbaar in de beleving. De bond denkt te regionaal. Dat ze zelf ook nog eens iets plannen op ónze datum, is helemaal apart.” De 48-jarige Burgumer heeft het gevoel dat Friesland minder in beeld is bij de beleidsbepalers van de agenda. ,,We zijn er aan gewend dat we altijd iets meer moeten laten zien.”
Internationaal scheidsrechter Jan Gietema uit Wanswerd zei het al vaker tegen Van der Ploeg; hij moet brutaler zijn. ,,Ik weet hoe het er aan toegaat in het westen”, verzekert Gietema. ,,We moeten er altijd tegen opboksen omdat ze daar vlotter zijn. We zijn te snel overrompeld.” Gietema, erelid van Tori en vroeger zelf organisator van het toernooi, wijt de problemen aan onvoldoende initiatief. ,,Het districtsbestuur heeft een te kleine rol, want er ontbreekt mankracht. Als het erop aankomt reageert de bond vaak te pragmatisch op de B-status. Ze staat het oogluikend toe dat er ook andere evenementen worden gehouden.”
Een A-status zou de oplossing zijn, daar ‘Burgum’ zich wil profileren als hét judo-evenement van het noorden. Zij zijn er in Zuid-Holland twee meetmomenten, terwijl er geen enkele in Friesland plaatsvindt. Met in totaal zeven districten zou dat beter verdeeld moeten worden, vindt Van der Ploeg. Hoe hij het vergaren van die topstatus voor elkaar wil boksen? ,,Sommige mensen noemen het zeuren, wij houden het op lobbyen. We willen blijven aantonen dat we het kunnen en moeten solliciteren voor een plaatsje. In 2010 of 2011 een toernooi met de A-status; dat is ons doel.”
Van der Ploeg mikt op een strijd voor judoka’s onder de zeventien jaar. Voor het lobbyen zijn belangrijke rollen weggelegd voor met name judotrainer Edwin Steringa, tevens jeugdbondscoach, en scheidsrechter Gietema. Zij moeten als ambassadeurs fungeren bij vergaderingen en al dan niet terloops het toernooi van Burgum noemen. Gietema ziet dat wel zitten.
,,Ik denk dat ze zeker in aanmerking komen voor een A-status. In het aankaarten daarvan zou mijn kracht liggen. Het is niet onmogelijk dat het over een paar jaar zou lukken. Ik hoop het, want het zou heel goed zijn voor de uitstraling van Friesland in het judo.”
Daar is Van der Ploeg het uiteraard roerend mee eens. Hij beseft dat er een nieuwe uitdaging nodig is en gaat dat zeker gaat aankaarten bij de beleidsbepalers. Maar een goede onderbouwing is noodzakelijk, benadrukt hij. ,,De cultuur bij de bond is anders. We vinden het jammer dat het zo gegaan is, maar kunnen geen vingertje omhoog steken. De bond voelt zich de baas en gedraagt zich ook zo. We moeten dus een goed plan op tafel leggen. Dan worden we hopelijk beloond.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties