Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Friezen declasseren Amsterdammers: 5-2

Heerenveen - Oorwassing, onbegrijpelijk, afslachting, schamen. Marco van Basten kraakte harde noten na de ‘eerste wedstrijd in zijn trainercarrière waarin hij écht teleurgesteld was in zijn spelersgroep’. De levende legende verloor in zijn klaagzang één ding uit het oog: de tegenstander. Die speelde weergaloos.

Door Edward Jorna
‘We krijgen voetballes’, zong de Amsterdamse aanhang. Daar was geen woord aan gelogen. Sc Heerenveen speelde gistermiddag in een volgepakt Abe Lenstrastadion met Ajax op een manier die trainer Trond Sollied (nog) niet voor mogelijk had gehouden. Op alle fronten waren de Friezen de meerdere van het hoofdstedelijke sterrenensemble, dat de handen dicht mocht knijpen dat het niet met en nulletje of zeven, acht naar huis werd gestuurd.

Sc Heerenveen - Ajax 5-2

Want zo lagen gistermiddag de verhoudingen. Dat Heerenveen zoveel beter was dan Ajax, had Sollied verbaasd. ,,Ik wist dat we konden voetballen, maar dit was boven verwachting. De twee vroege doelpunten hielpen ons een mooi eind op weg. Toen al had ik het gevoel dat het wel eens onze avond kon worden.”
Van Basten erkende de suprematie van Heerenveen, maar zocht de oorzaak van de oorwassing vooral in eigen falen. ,,Dit was echt een wanprestatie. Het is voor mij echt onbegrijpelijk dat ze zich zo hebben laten afslachten. Het is misschien raar dat ik dit zeg, maar ik heb me afgevraagd of ze voor het eerst in de regen voetbalden. Zo’n oorwassing heb ik nog nooit meegemaakt. Op deze manier krijg je echt de bevestiging over waarom ze ‘mooiweervoetballers’ worden genoemd. Ik miste absoluut de wil om te winnen. Zo zijn ze kennelijk opgeleid.”
In de jacht op de dertigste landstitel mocht Van Basten deze zomer de portemonnee naar hartenlust trekken. De Amsterdammers namen onder anderen Miralem Sulejmani over van Heerenveen. De Serviër bleef gistermiddag vanwege een hamstringblessure aan de kant, hetgeen Heerenveen de gelegenheid gaf hem alsnog officieel uit te luiden. Na afloop was Sulejmani niet weg te slaan bij de kleedkamerdeur van de Friezen. Het leek alsof hij het feestje het liefst had meegevierd.
De overige Amsterdammers verlieten met gebogen hoofd de poorten van het Abe Lenstrastadion. Nooit werd het een wedstrijd; Heerenveen domineerde en elimineerde, vooral in de eerste helft. ,,Voordat ik op de bank plaats had genomen stond het al 2-0”, zei Van Basten. Al na vier minuten gleed Bruno Silva de bal in eigen doel toen een schot van de opnieuw onverzettelijke Christian Grindheim listig door Paulo Henrique werd verlengd tot aan Gerald Sibon. Die tikte de bal in eerste instantie nog tegen de paal, waarna hij Silva met bal en al het doel in gleed: 1-0.
Henrique was in de frontlinie de vervanger van Tarik Elyounoussi, die ondanks een handvol doelpunten in de eerste competitie- en UEFA Cup duels nog niet echt had kunnen overtuigen. Henrique brengt fysiek meer mee, maar heeft de slechte gewoonte zijn medespelers over het hoofd te zien wanneer hij met de bal aan de voet op weg is naar het vijandelijke doel. Het was trouwens niet de enige wisseling die Sollied had doorgevoerd ten opzichte van het verloren competitieduel vorige week zaterdag tegen NAC Breda (4-2). Achterin maakte de Deen Kristian Bak Nielsen in het centrum van de verdediging na tien maanden zijn rentree. Daardoor schoof aanvoerder Michel Breuer op naar de rechtervleugel. ,,We wisten waar het gevaar van Ajax lag, op de vleugels. Met Calvin Jong-A-Pin en Breuer hadden we uitstekende mandekkers”, aldus Sollied.
Het vleugelspel van Ajax kwam niet of nauwelijks van de grond, ook al omdat Heerenveen - met Grindheim in de hoofdrol - net als drie dagen eerder tegen Vitória Setúbal vroeg druk zette op de tegenstander. Daarbij werd de thuisclub geholpen door de vroege openingstreffer, die vier minuten later werd gevolg door een tweede treffer. Roy Beerens dribbelde op de rechterflank voorbij Ajax-verdediger Thomas Vermaelen alsof die er niet stond om vanaf vijftien meter met zijn linkervoetbal schitterend uit te halen, 2-0. Het was de eerste competitietreffer van de vleugelaanvaller, die graag nog wat aan zijn scorend vermogen wil doen.
Scorend vermogen herbergt de ploeg van Sollied overigens genoeg, zo bleek ook in de tweede helft. Nadat hij eerder al een opgelegde mogelijkheid op de 3-0 had laten liggen, joeg Gerald Sibon zes minuten na de hervatting de bal na een voorzet van Grindheim wel tegen de touwen. Het was voor de lange balvaste spits eveneens zijn eerste competitiedoelpunt. Niet veel later was de wedstrijd helemaal gespeeld toen Grindheim buiten de beruchte lijnen werd gevloerd door Jeffrey Sapong, maar heel handig pas in het strafschopgebied ging liggen. Arbiter Pieter Vink trapte erin en Danijel Pranjic schoot onberispelijk zijn zesde treffer van het seizoen binnen: 4-0
Door treffers van Klaas-Jan Huntelaar (vrije trap) en Luis Suárez (strafschop) kwam Ajax in het slotkwartier nog wel even dichterbij (4-2), maar een wedstrijd werd het nooit meer. In de slotminuut trok Heerenveen de winst definitief over de streep, nadat Beerens binnen de zestien onderuit werd gegleden door Gregory van der Wiel. Het was de tweede gele kaart van de jeugdige Ajacied, zodat hij niet meer mee kon maken hoe Pranjic in twee instanties Ajax-doelman Kenneth Vermeer verschalkte. 5-2, over en uit. ,,We hebben goed gevoetbald. Ik ben trots op mijn spelers”, zei Sollied. ,,Maar ik heb me ook verbaasd over het enorme verschil tussen Heerenveen en Ajax. Dat had ik nooit verwacht.” Of zijn ploeg dit niveau vast kan houden, eventueel op weg naar iets heel moois? ,,Daarvoor is het nog te vroeg.”
Heerenveen - Ajax 5-2 (2-0). 4. Silva 1-0 (e.d.), 8. Beerens 2-0, 51. Sibon 3-0, 63. Pranjic 4-0 (strafschop), 79. Huntelaar 4-1, 81. Suarez 4-2 (strafschop), 90. Pranjic 5-2. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 26.100. Rode kaart: Van der Wiel (Ajax, 2x geel). Gele kaart: Väyrynen en Grindheim (beiden sc Heerenveen), Vertonghen, Suarez en Sarpong (Ajax).
sc Heerenveen: Vandenbussche; Breuer, Bak Nielsen, Dingsdag en Jong-A-Pin; Grindheim, Väyrynen en Pranjic; Beerens, Sibon en Henrique (66. Elyounoussi).
Ajax: Vermeer; Silva (46. Rommedahl), Van der Wiel, Vermaelen en Emanuelson; Enoh (9. Lindgren), Sarpong en Vertonghen (76. Anita); Suarez, Huntelaar en Cvitanich.
Mika Värynen (links) en Ajax-aanvoerder Klaas-Jan Huntelaar hebben in de stromende regen vrede gesloten. Foto: ANP

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

zeer goed en objektief verslag hulde!!

s.m.faber, leeuwarden - dinsdag, 7 oktober 2008


sport
Familieberichten
Advertenties