Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 6 oktober 2008

IJshockeyers Heerenveen tonen veerkracht na gebrekkige voorbereiding
Flyers start met verlies en winst

Heerenveen - Flyers verloor zaterdag kansloos van regerend landskampioen Tilburg Trappers. De ijshockeyers uit Heerenveen kwamen in de eerste wedstrijd van het seizoen op alle fronten tekort en werden met 1-9 naar huis gestuurd. Een dag later toonde Flyers veerkracht en pakte in Eindhoven de winst met 4-6.

Door Bram Buruma.
Bij de aanhang van Flyers durfde niemand zaterdagavond na een gebrekkige voorbereiding al van het onmogelijke uit te gaan, maar het verschil was in de tweede periode wel heel erg groot, vond Eimers. Dramatisch wilde hij de nederlaag toch ook niet noemen. ,,Het is een forse nederlaag. En het is ook niet leuk om zo te beginnen. Maar er is geen reden om nu al in paniek te raken. Ik heb ook zeker lichtpuntjes gezien en we weten wat ons de komende weken te doen staat.
Heel even leek Flyers in de ouverture bevrijd van alle sores van afgelopen maanden en de gretigheid zorgde er voor dat Tilburg zaterdag in de eerste periode niet verder kwam dan 0-2. In de tweede periode werd het verschil duidelijk gemaakt met 1-9 op het scorebord. Al vr het derde bedrijf vond iedereen het in de strijd om de Ron Berteling Schaal eigenlijk wel goed.
Dat het in de tweede periode helemaal mis ging en Flyers zeven goals om de oren kreeg, was volgens Eimers wel te verklaren. ,,We begonnen aardig goed. Dat komt omdat iedereen dan blij is om eindelijk een wedstrijd te spelen en weet wat hem te doen staat. Dat het daarna mis gaat, komt omdat het er gewoon niet in zit. Je wilt dan dingen doen die je eigenlijk nog helemaal niet aan kunt.
Sjoerd Idzenga nam bij Flyers in de derde periode de plaats in van de nieuwe goalie Jay Chrapala, omdat de 27-jarige Canadees de reis naar Heerenveen nog in de benen had. Voor Idzenga was het mooi dat hij zijn doel met een paar fraaie acties schoon hield, maar dat kwam vooral ook omdat de gasten niet echt meer aandrongen.
Het verhaal is bekend. Afgelopen zomer zag het er heel lang naar uit dat het hoogste niveau niet haalbaar was in Heerenveen. Het was een streep door de plannen die coach Chris Eimers had, omdat toezeggingen niet werd nagekomen. Met een budget van ruim twee ton werd een team op de been gebracht dat dit seizoen moet opboksen tegen ploegen waar minstens het dubbele van dat bedrag wordt uitgetrokken voor ijshockey. Heerenveen startte zonder hoofdsponsor met een team dat volgens Eimers tegen het amateurisme aan zit.
Hardop vroeg Eimers, die eerder de kweek van Flyers onder zijn hoede had, zich als opvolger van Alex Andjelec af of hij nog wel een eerlijke kans krijgt om zich te bewijzen. Toch durfde hij het aan met een bijna compleet vernieuwd jong team. Zijn doel is nu een plek in de play-offs. Eimers gaat er dan vanuit dat Heerenveen zich op het ijs kan meten met Groningen, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.
Flyers startte dit seizoen met met veel nieuwe gezichten en vijf jonge jongens uit de eigen kweek die het mogen proberen. Alleen Hans Kroon, Erik Landman en Mike Nason deden vorige winter ook al mee. Die drie zullen ook de kar moeten trekken, wist Hans Kroon. De dertigjarige routinier was er in 1994 al bij met Pelgrim Flyers. Zelf voelde hij zich na een zomer keihard trainen fysiek sterk, maar weet nu dat de voorbereiding bij de eigen club eigenlijk nog moet beginnen. ,,De wedstrijden zijn nu de voorbereiding en dat is natuurlijk niet goed. Je mist het automatisme en het gemak om te spelen dat je alleen maar bereikt door met elkaar te trainen.
In en tegen Eindhoven toonde Flyers een dag later veerkracht.In de eerste periode zorgde TJ Kelley op aangeven van Bert van den Braak en Eric Dijkstra voor de bevrijdende 0-1. Coach Eimers wilde niet van revanche spreken, maar de 1-4 zorgde in de tweede periode wel voor opluchting.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties