Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Strijd tegen de elementen krijgt extra elan door weersomstandigheden
‘Survival-bikkels’ worden op hun wenken bediend
Ernst Slagter
Leeuwarden - Waar een survival normaliter al niet weggelegd is voor doetjes, was er met het bar en boze weer van gisteren al helemaal geen houden aan. Daarom hadden vooral de recreanten het zwaar, héél zwaar, tijdens de vijftiende editie van de Bikkel Survivalrun in Leeuwarden. De deelnemers aan het Nederlands kampioenschap, dat gelijktijdig gehouden werd, hadden daarentegen de tijd van hun leven. De strijd tegen de elementen kon voor hen bijna niet mooier.
,,Ik vind dit best prettig”, zei Metske Kooistra uit De Valom zonder blikken of blozen, nadat hij als tweede is gefinisht in het Groene Ster-gebied. ,,Er vallen flinke bakken met water, maar wat mij betreft kan het niet koud genoeg zijn. Ik voel me op deze manier als een vis in het water. Dat is ook een beetje de aard van het beestje. Bovendien is het heel fijn om te weten dat je boven de meeste anderen uitsteekt bij deze weersomstandigheden. Dat kan je dan net dat extra steuntje in de rug geven om een goede prestatie te leveren.”
De Fries kan enkel aan regerend kampioen Joost Velthorst niet tippen en wordt zodoende voor de tweede keer op rij net niet eerste. Vorig jaar moest hij Jochem Bruggink al voor zich dulden in Leeuwarden. ,,Maar dat was toen en was nu ook het maximaal haalbare. Joost is veel sneller en loopt gemiddeld zestien kilometer per uur. Daar kom ik bij lange na niet aan. Daarbij heb ik ook deze keer heel goed gepresteerd. Ik ben hier dik tevreden mee.”
Dat geldt ook voor Marcel Copini, voorzitter van de organiserende Stichting Survivalrun Friesland (SSF). ,,Het was voor de fanatiekelingen goed te doen. Natuurlijk, het was bar en boos. Maar daar zijn die jongens op getraind.” Bij de recreanten moest duidelijk een oogje in het zeil gehouden worden, erkende Copini. ,,Die hadden het een stuk moeilijker. Je moet onder zulke omstandigheden waken voor onderkoeling. Daarom hadden we op alle ‘natte’ punten een hulppost neergezet.”
Een gekneusde enkel en wat kleinere ongemakken. Daarmee kon de fysieke schade uiteindelijk worden afgedaan. Na afloop kreeg Copini uit meerdere bronnen bevestigd dat de survival niet té zwaar was geweest. ,,De toppers spraken vol lof over het parcours. Wij hadden voor onszelf de inschatting gemaakt dat tachtig procent van de deelnemers de finish moest halen. Dat is gelukt. Een compliment voor ons, maar ook zeker voor de deelnemers.”
Over het aantal deelnemers durfde Copini geen exacte uitspraak te doen. Twee jaar geleden waren het er vijfhonderd, vorig jaar zevenhonderd en deze editie kwamen er meer dan zevenhonderd inschrijvingen binnenstromen. ,,Maar er zijn wel de nodige mensen afgehaakt door het weer. Toch is er een stijgende lijn zichtbaar. Daar hebben niet alleen wij mee te maken. Landelijk gezien groeit de sport ook nog steeds”, constateerde Copini tot zijn eigen genoegen.
De route die uitgestippeld is, bleek zo’n beetje de omgekeerde van die van vorig jaar. Dat had onder meer te maken met een paadje bij Aqua Zoo, dat voor het publiek niet meer toegankelijk is. Copini: ,,Daar hebben we heel goed over nagedacht en uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat de route omgekeerd moest worden. Dat is ons zeer goed bevallen.” Wel werden er twee hindernissen uit het parkoers gehaald. In de duiker onder de Rijksstraatweg was het waterniveau te hoog waardoor er geen veilige passage was. Daarbij kon de kraanhindernis niet worden opgezet wegens de zware wind.
Het baarde Copini weinig zorgen. De Bikkel Survivalrun, de tweede wedstrijd van het seizoen op de kalender van de bond, kon rekenen op een sterk deelnemersveld. ,,Dat is één van de redenen dat we deze survival altijd zo vroeg plannen. We hebben natuurlijk ook te maken met andere organisaties, waardoor dit ons vaste stekkie is geworden. Het is enerzijds ook aan de vroege kant om een NK te houden. Maar aan het eind van het seizoen hebben de meeste sporters rust nodig. Nu zijn ze topfit en is een sterke wedstrijd gegarandeerd. Wat wil een mens nog meer?”
,,Het is heel fijn om te weten dat je boven de meeste anderen uitsteekt bij deze weersomstandigheden”.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties